Två rånade och slog ensam kvinna blodig – skrattade och var glada efteråt

Bilder ur Polisens förundersökning.
  • Onsdag 20 mar 2019 2019-03-20
E-post 15376

GÖTEBORG Två män trängde in i kvinnans hem, slog henne blodig och hotade hennes familj. Rånbytet var bara lite elektronik, men våldet var grovt. Efteråt var gärningsmännen glada och skrattade medan de gick därifrån. Nu ställs en av rånarna inför rätta.

Det var framåt kvällen i slutet av november och den medelålders kvinnan var ensam hemma och pratade i telefon med sin bank när det ringde på dörren. Hon trodde att det var en leverans till hennes dotter – ett nytt hjul till hennes tidningskärra – och ropade till mannen utanför dörren att lämna paketet där, men då han stod kvar antog hon att hon måste skriva på något, så hon öppnade dörren.

Genast trängde sig två män in i bostaden. De knuffade henne hårt i bröstet och drog ned henne på golvet genom att slita i hennes hår. De skrek ”var är pengarna?” och när hon tittade upp slog de henne i ansiktet och på kroppen för att hon skulle sänka blicken. En av dem hotade också att skada hennes dotter – antagligen hade de sett fotografier av henne i bostaden – om hon inte berättade var pengarna fanns. Men det fanns inga pengar.

– Jag blir jätterädd, tror han skall döda eller våldta mig. Dom pratar med varandra och då känner jag med bägge händerna mot nacken eftersom jag känner att jag har något där. Jag känner ett rör i metall och tänker att de har pistol så jag tänker att jag måste lugna ner mig, berättar kvinnan i förhör.

En av gärningsmännen rotar igenom bostaden och plockar på sig en telefon, en surfplatta och några morfintabletter innan de sticker. Ett par grannar får syn dem när de lämnar bostaden och beskriver att de skrattade och att det lät som att de hade roligt. De joggade sedan lugnt därifrån.

På banken hörde kundtjänsten det pågående rånet och larmade snabbt polis. Operatören som talade med kvinnan berättar att hon själv blev chockad av vad som hände, och kvinnans skrik lämnade ett bestående intryck.

– Ett tillfälle, jag tror att det är innan [hon sade] ”jag har inga pengar” så är det ett fruktansvärt skrik som går in i kroppen och då känner jag att det inte är rätt. Hon är desperat när hon säger att hon inte har några pengar, säger hon i förhör.

Med hjälp av tydliga DNA-spår som lämnats på platsen kunde Polisen plocka in en misstänkt 30-årig man, och efter att de tagit hans fingeravtryck kunde han även knytas till en grov stöld ett och ett halvt år tidigare då ett flertal personer bröt sig in i en villa, hotade sonen i familjen och lyckades få med sig över en miljon kronor i kontanter. Polis kunde gripa en man som senare dömdes för brottet, men övriga inblandade kunde då inte identifieras.

Då polis förevisar bild på den misstänkte för den utsatta kvinnan väller känslorna fram på nytt, och förhörsledaren antecknar att ”Hon är mycket rädd, rädd för att vara hemma själv, rädd för att gå ute själv. Hon blir rädd när hon möter somalier och funderar över ifall det kan ha varit dem som gjort henne illa. Det har förstört mycket för henne och hennes familj. Hon skulle vilja flytta ifrån området.

Den misstänkte 30-åringen lever som hemlös i Göteborg och är svensk medborgare. Han står åtalad för rån och grov stöld men nekar till bägge brott. Det har inte framkommit någon förklaring till varför den utsatta kvinnans hem valdes till måltavla för rånet.

Läs även: Pappa försvarade sin familj mot inbrottstjuv – anhölls för misshandel

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag