Brottsmisstänkt nämndeman gav kriminell albansk familj permanent uppehållstillstånd

Flygplatsen i Tirana. Foto: gypsy in moda
Flygplatsen i Tirana. Foto: gypsy in moda
  • Fredag 1 sep 2017 2017-09-01
E-post 1769

STOCKHOLM En av de nämndemän som just nu utreds för brott efter att ha gett ett äldre par från Grekland permanent uppehållstillstånd i Sverige har tidigare varit med och delat ut uppehållstillstånd på tvivelaktiga grunder. Det kan Nyheter Idag nu berätta.

Nämndemannen det handlar om är en 79-årig kristdemokrat från Tyresö. I januari 2012 får en hel asylsökande familj från Albanien permanent uppehållstillstånd i Sverige av migrationsdomstolen i Stockholm. KD-nämndemannen har då tillsammans med två nämndemän från Vänsterpartiet och Miljöpartiet rivit upp Migrationsverkets utvisningsbeslut. Även i det fallet opponerar sig rådmannen mot beslutet och skriver en skiljaktig mening.

De asylskäl som den albanska familjen anför när de kommer till Sverige 2011 är att pappan i familjen är kriminell, att han suttit i fängelse i hemlandet och att det finns personer som vill ha ihjäl honom. Bland annat ska pappan ha utsatts för en knivattack och han ska ha blivit beskjuten. Det ska dessutom ha förekommit sprängattentat riktade mot den albanska familjen. Det handlar helt enkelt om en ”blodsfejd”, konstaterar domstolen.

Men att vara kriminell är inte grund för att få asyl i Sverige anser rådmannen när målet hamnar i domstol. Han imponeras heller inte av att familjen, kanske av förklarliga skäl, inte velat vända sig till polisen när de hamnat i misstänkt kriminella uppgörelser.

Istället tycker han att albanerna ska åka hem till sitt hemland och där gå till polisen. Det är de albanska myndigheternas sak att utreda familjens eventuella behov av skydd från andra kriminella, menar juristen.

Men de tre politiskt tillsatta nämndemännen, varav en är den nu brottsmisstänkte KD-nämndemannen, röstar alltså ned rådmannen och ger de fem albanerna permanent uppehållstillstånd i Sverige som ”alternativt skyddsbehövande”. Den albanska familjen bor numera i ett så kallat ”särskilt utsatt område” i Halmstad.

SE ÄVEN: Nämndemän gav grekiska medborgare PUT i strid mot svensk lag – utreds för brott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag