Brutalt mass-rån med pistol och machete i Täby

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 9 aug 2019 2019-08-09
E-post 907

TÄBY Ett brutalt mass-rån inträffade vid  Byängsskolan i Täby den 2 augusti. Upp till åtta svartklädda personer, beväpnade med med pistol, batong, knivar och machete, ska ha rånat flera ungdomar och vuxna på mobiler, pengar, smycken och märkeskläder, rapporterar Mitt i.

Rånet, som utfördes vid midnatt på fredagskvällen, ska ha varit synnerligen hänsynslöst. När de rånade ungdomarna sökte hjälp från några vuxna i närheten, ska även de vuxna ha blivit rånade av gänget.

”Melker”, som egentligen heter något annat, berättar för Mitt i att han och två vänner, som alla är i 25-års-åldern, spelade basket i närheten.

– Då kommer en av ungdomarna och ber om hjälp och säger att ”de hotar att slå oss” och att ”de har batong”, berättar Melker för Mitt i.

Melkers vän sprang dit, men när Melker började packa ihop sina saker blir han själv omringad av rånarna. När han inte gör som rånarna säger får han ett slag med bredsidan av en machete.

Enligt Melker kan rånarna ha varit så unga som femton år.

– De var helt svartklädda. Det var en som hade en näsduk för ansiktet, men annars visade de sina ansikten, säger Melker.

Rånarna omringade sina offer och tvingade alla att lämna ifrån sig sina värdesaker. När en flicka inte ville lämna ifrån sig sin telefon fick hon en pistol riktad mot huvudet.

Efter rånet kunde en av ungdomarna larma polis från en närliggande Cirkle K-mack, men när polis var på plats hade rånarna försvunnit, enligt Melker mot stationen och Täby park hotell.

Läs även: Man gick emellan rånare och kvinna – knivhöggs i ryggen

En vecka senare är rånarna fortfarande på fri fot, och polisen efterlyser iakttagelser och tips från allmänheten om ett misstänkt ungdomsgäng i Täby eller på bussar, tunnelbana eller Roslagsbanan i området under fredagskvällen eller natten till lördag den 2 – 3 augusti.

– Det är ett väldigt allvarligt brott. Vi måste få tag i dem, säger Täbypolisen Jan Berlin till Mitt i.

Ett liknande rån skedde vid 04 samma natt i Mörby Centrum, sju kilometer söder om Täby Centrum.

– Man kan väl misstänka att det är samma gärningsmän. De var flera stycken och maskerade. I Mörby finns det mycket övervakningskameror på tågen, perrongen och i biljetthallen, konstaterar Jan Berlin, som också ser likheter med ett rån den 27 juli i närliggande Åkersberga.

Den gången blev tre ungdomar rånade i Fjärilsparken i Åkersberga. Rånet inträffade vid ett tiden natten mot lördag och det tre rånarna hotade sina offer med en stor kniv.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag