Busch i kärnkrafts-bråk med Andersson: ”Det är lögn”

Bild: Nyheter Idag
  • Onsdag 17 jan 2024 2024-01-17
E-post 0

Ett nytt kärnkraftsbråk har blossat upp i riksdagen. Den här gången handlar det om möten mellan regeringen och Socialdemokraterna, närmare bestämt vad för slags möten det ska ha varit frågan om.

Det hela började med att energiminister Ebba Busch (KD) uppgav i en intervju med Dagens Industri att hon haft flera möten med Socialdemokraterna om kärnkraftsfrågan med en dialog hon beskrev som ”konstruktiv”.

– Det stora beskedet som S behöver ge är att man inte kommer att låta Miljöpartiet styra den här frågan om det skulle bli ett regeringsskifte. Näringslivet väntar på det grundmurade beskedet att kärnkraften inte är förhandlingsbar, sade Busch bland annat till tidningen.

Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson, som deltog på mötena, delade emellertid inte Busch bild av mötena.

– Jag känner inte alls igen bilden. Jag förstår att Ebba Busch har ett behov av att säga så inför näringslivet. Men det stämmer inte att vi haft samtal på det sättet som hon beskriver, sade Olovsson till GP.

Samtidigt uppgav Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén att hans parti och S haft möten om kärnkraften.

– De diskussionerna berättar jag inte om. Men det är klart att det som gäller är att vi inte ska subventionera ny kärnkraft. Både S och C har sagt att de inte vill subventionera ny kärnkraft med skattepengar så jag vet inte riktigt vad Ebba Busch vill komma med det här, sade Helldén till Aftonbladet.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen återkom Ebba Busch till samtalen. 

– Jag för samtal som energiminister med flera framträdande, nuvarande och före detta socialdemokrater. De är konstruktiva, det är kunnigt och det är många svåra avvägningar där vi sätter grunden för en hållbar energipolitik, sade Busch. 

Men Magdalena Andersson svarade att några förhandlingar inte ägt rum, utan att mötena enbart handlat om att partiet fått information om regeringens politik. 

– Den dagen regeringen är beredda att förhandla för att vi ska nå en bred och långsiktig energiöverenskommelse är vi Socialdemokrater naturligtvis beredda att delta. Men det ska vara en förhandling där man ger och tar. Annars blir det meningslöst, sade Andersson.

– Det är lögn, svarade Busch, som sedan lämnade riksdagens kammare.

– Jag blev rätt paff. Jag har jättestort förtroende för Fredrik Olovsson som har representerat Socialdemokraterna. Antingen har Magdalena Andersson inte haft koll på vad han har gjort eller så har hon nu totalt schavotterat honom och underminerat honom direkt i kammaren, säger Busch till Expressen

Fredrik Olovsson säger emellertid till Expressen att Busch uppgifter om samtalen ”har ingenting med verkligheten att göra”

– Det är inte så att det pågår förhandlingar. Sen förstår jag att näringslivet vill att det ska göras, och det vill vi också att det ska göras. Men det pågår ändå inte, säger han till tidningen.

Läs även: MP: Ingen kärnkraft med rödgrön regering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag