MP: Ingen kärnkraft med rödgrön regering

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 15 jan 2024 2024-01-15
E-post 0

I en intervju med Dagens Industri uppger energiminister Ebba Busch (KD) att hon haft flera möten med Socialdemokraterna om kärnkraftsfrågan. Enligt Busch är dialogen konstruktiv, samtidigt uppmanar hon Socialdemokraterna att tala klarspråk om Miljöpartiet, som ingår i det rödgröna regeringsunderlaget och motsätter sig ny kärnkraft i Sverige.

– Det stora beskedet som S behöver ge är att man inte kommer att låta Miljöpartiet styra den här frågan om det skulle bli ett regeringsskifte. Näringslivet väntar på det grundmurade beskedet att kärnkraften inte är förhandlingsbar, säger Busch till tidningen.

Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson, som ska ha deltagit på mötena, delar emellertid inte Busch bild av mötena.

– Jag känner inte alls igen bilden. Jag förstår att Ebba Busch har ett behov av att säga så inför näringslivet. Men det stämmer inte att vi haft samtal på det sättet som hon beskriver, säger Olovsson till GP.

Samtidigt uppger Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén att hans parti och S haft möten om kärnkraften, där det fastslagits att det inte kommer byggas någon ny kärnkraft i Sverige.

– De diskussionerna berättar jag inte om. Men det är klart att det som gäller är att vi inte ska subventionera ny kärnkraft. Både S och C har sagt att de inte vill subventionera ny kärnkraft med skattepengar så jag vet inte riktigt vad Ebba Busch vill komma med det här, säger Helldén till Aftonbladet.

– Ska vi ha ett fungerande energisystem framåt som också är ekonomiskt hållbart så är det förnybart som gäller. Regeringen är helt förblindad i kärnkraften, menar Helldén, som anser att det är skillnad på statliga subventioner till kärnkraft jämfört med vindkraft.

– Det handlar om otroligt stora summor. Dessutom tar det otroligt lång tid. När det väl skulle vara på plats ska vi redan ha nollutsläpp. Vi har en näringsminister som håller på att förstöra hela omställningen.

Aftonbladet: Om det blir regeringsförhandlingar mellan er och S – vad blir er ingång i kärnkraftsfrågan?

– Att vi inte ska ha ny kärnkraft, vi ska satsa på det förnybara. Och vi sätter oss inte i en regering som fattar beslut om satsningar på ny kärnkraft, säger Helldén till tidningen.

Läs även: MP lovar stoppa kärnkraft

Läs även: 14 industriledare: ”Sverige behöver kärnkraft”

Läs även: Tyska oppositionsledaren redo att återstarta kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag