Busch (KD) nobbar skriftligt avtal med SD

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 okt 2020 2020-10-29
E-post 697

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en intervju med Svenska Dagbladet att hon inte tänker underteckna något skriftlig avtal med Sverigedemokraterna om att bilda en konservativ regering efter nästa val, vilket Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tidigare föreslagit.

– Åtminstone fundamenta måste finnas på pränt, utgångspunkterna. De mer övergripande linjerna och det måste man nog vara överens om och det måste nog finna på pränt, har Jimmie Åkesson sagt i SVT:s Agenda.

Läs även: Busch: KD vill fälla regeringen med V

Men Ebba Busch säger nu till Svenska Dagbladet att hon inte kommer underteckna något sådant avtal med SD.

– Ja, för det är med Moderaterna vi vill bilda regering. Så det är dem jag ser att man utvecklar ett sådant dokument tillsammans med, säger Busch till SvD.

Samtidigt gör Busch klart att hon inte stänger dörren för samarbete med SD i olika frågor.

– Vi skulle kunna komma ganska långt i samtal med Sverigedemokraterna kring en stram migrationspolitik, kring att få ordning och reda på rättspolitiken och få bukt med kriminaliteten, säger Busch.

Ebba Busch menar också att media har dragit för stora växlar på Åkessons uttalande.

– Jag uppfattade att han tog inspiration av Svalöv, men jag tyckte att det var oklart ur vilken aspekt. För de vi vill bilda regering med är Moderaterna, säger Busch till SvD.

I skånska kommunen Svalöv styr en koalition bestående av SD, M och KD med stöd av L utifrån ett skriftligt dokument som partierna har kommit överens om.

Läs även: Hälften skulle rösta konservativt enligt ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Vänstern rasar mot Ebba Busch: ”SD behövs inte längre, låt mig presentera Antikristdemokraterna”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag