Busch: Retroaktivt stöd inte retroaktivt

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 5 Dec 2022 2022-12-05
E-post 232

Den retroaktiva återbetalningen av flaskhalsintäkterna är inte alls ett retroaktivt stöd, hävdar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i SVT:s Agenda på söndagen. Samtidigt anser Ebba Busch att det är viktigare att fortsätta diskutera den förra regeringens misslyckade energipolitik än den nuvarande regeringens svikna vallöften.

Den nya regeringen skrotade sitt utlovade högkostnadsskydd för att istället erbjuda väljarna en återbetalning av de flaskhalsintäkter som Svenska Kraftnät, på uppdrag av den förra S-regeringen, ska betala tillbaka till konsumenterna.

Läs även: Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Nu hävdar energiministern Ebba Busch att den retroaktiva utbetalningen inte alls är en retroaktiv utbetalning i SVT:s ”Agenda”.

– Man utgår ifrån historiska data, för att räkna fram en schablon. Men det syftar på den svåra kommande tiden. Det är direkt felaktigt att påstå att det är ett retroaktivt stöd, säger Busch i ”Agenda”.

Regionsstyrelsens ordförande i Skåne Carl-Johan Sonesson, som är kritisk till att regeringen svikit löftet om ett högkostnadsskydd, står emellertid fast vid att den retroaktiva återbetalningen är just retroaktiv.

– Det är retroaktivt eftersom det baseras på förra årets elpriser, oktober 2021-september 2022. Det betyder att om priserna under vintern blir högre än fjolårets priser så blir det ett annat stöd än det vi lovade i valet. Ett lägre stöd helt enkelt, säger Carl-Johan Sonesson till SVT.

I ”Agenda” står Ebba Busch fast vid att regeringen infriat sitt vallöfte om att införa ett högkostnadsskydd som är på plats den 1 november. Hon vill även fortsätta prata om den förra regeringens misslyckade energipolitik.

– Vi fullföljde på vallöftet om att lindra. Vi har valt en modell som är bättre. Elstödet var på plats före den 1 november. Det kan man få dividera om bäst man vill. Men den stora frågan var hur Sverige överhuvudtaget kunde hamna här, säger Ebba Busch.

Läs även: Ebba Busch: Elprisstöd kommer i februari

Läs även: Ny elprischock hotar när reaktor stängs för reparation

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag