Busch sågar Lööfs regeringsplaner: ”Fantasiupplägg”

Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 15 jun 2021 2021-06-15
E-post 773

SVERIGE En M/KD-regering med stöd från SD. Det är vad Ebba Busch ser framför sig efter valet. Däremot sågar hon Annie Lööfs upplägg med ett blocköverskridande samarbete där V och SD utesluts. – Jag lägger inte tid på att resonera så mycket kring de här orealistiska alternativen, säger hon i en intervju med GP.

Inför 2022 ser Ebba Busch ut att gå mot sin andra valrörelse som partiledare för Kristdemokraterna.

Busch, som tillträdde rollen 2015, slår i en intervju med GP fast att hon kommer att verka för ett regeringsskifte i Sverige.

– Vår uppgift den här mandatperioden har varit att möjliggöra en ny regering med Moderaterna. Att bana väg för och bygga den bro som behövs för att skapa ett maktskifte, säger hon.

Busch avfärdar i intervjun tankar på att ingå i en regering med en SD. Däremot ser hon framför sig att samarbeta med Jimmie Åkessons parti.

– Den modell jag tror allra mest på är att vi förhandlar en budgetkärna med stora frågor som migration, sjukvård, äldreomsorg och avgörande reformer för att bryta långtidsarbetslöshet. Är man överens om det behöver man kanske inte förhandla vart enda öre på de andra budgetposterna.

Läs även: Busch öppnar för att förhandla med SD

En sorts mittenregering som Annie Lööf tidigare föreslagit med ett blocköverskridande samarbete där V och SD utestängs är emellertid inte aktuellt för KD-ledaren.

– Jag lägger inte tid på att resonera så mycket kring de här orealistiska alternativen.

– Det pågår väldigt mycket förberedelsearbete nu tillsammans med M och Sverige står inför exceptionellt stora utmaningar. Då kan vi inte ha partners som bygger på fantasiupplägg.

Vidare menar Busch att det just nu inte är realistiskt med ett samarbete med centern.

– Just nu finns inte frågan på kartan, givet var de är någonstans. Ändrar sig det då diskuterar jag gärna.

Läs även: Busch och Lööf vinnare i nya Sentio – ras för SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag