Busch Thor beredd att ”bistå” med att städa upp i SD

  • Fredag 27 dec 2019 2019-12-27
E-post 870

”Jag kan absolut bistå om det efterfrågas, men jag kommer inte lägga mig i oanmäld”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor angående det interna SD-arbetet med att skärpa upp partiet och minska risken för nya skandaler. Och Busch Thor säger sig räkna med att nya SD-skandaler kan dyka upp, men det är inget som står i vägen för samarbete. – Jag kommer inte låta det hindra att vi gör gemensam sak i frågor där vi tycker lika, säger hon till Nyheter Idag.

Under gårdagen avslöjade Nyheter Idag att flera SD-toppar föredrar Ebba Busch Thor framför M-ledaren Ulf Kristersson som en potentiell statsministerkandidat för ett ”konservativt” block. När KD-ledaren fick frågan var hon inte helt oäven inför tanken på att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge, svarade hon.

Det var också Ebba Busch Thor som var den första partiledaren att bjuda in till ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson, vilket i praktiken öppnade dörren för SD att komma in i den ”politiska värmen”. Det mötet kom att kantas av stor medial kritik.

Och tongångarna var minst lika skarpa från den före detta allianskollegan Annie Lööf.


Kommer inte låta nya skandaler hindra politiskt samarbete

Kritiken bygger framför allt på att SD är ett parti kantat av en lång rad skandaler, inte sällan med rasistiska förtecken. Och KD-ledaren räknar med att det kan dyka upp nya liknande skandaler.

– Alla dem som redan nu är väldigt kritiska till hur vi agerat kommer ropa igen och säga: ”Titta, vad var det vi sa?”. Ja, men jag har sagt samma sak. Jag har inte backat när jag har kritiserat Jimmie Åkesson, förklarar hon.

Men att SD och deras partiledare mellan varven kan förtjäna kritik är inget som kommer hindra KD-ledaren från att samarbeta i politiska frågor.

– Jag kommer inte låta det hindra oss från att göra gemensam sak i frågor där vi tycker lika. Dels tycker jag att det är vi skyldiga väljarna, men också för att det är uppenbart att det inte funkar att peka ut enskildheter och säga ”Titta här, vi skulle kunna göra jättestor politisk skillnad här, men vi gör inte det på grund utav X”.

”Kan absolut bistå” i att städa upp SD

KD-ledaren säger sig vara rätt bra ”på att hålla ordning” i sitt eget parti, även om inte heller KD är förskonat från oegentligheter som kan dyka upp. Det är något hon säger sig vara ödmjuk inför. Samtidigt uppfattas Busch Thor som en bestämd partiledare med hårda nypor.

Och när Nyheter Idag frågar om hon rentav är beredd att hjälpa Åkesson att hålla ordning på SD är hon inte helt oäven inför den tanken.

– Jag kan absolut bistå om det skulle efterfrågas, men jag kommer inte lägga mig i oanmäld, svarar hon.

Igår kunde Nyheter Idag berätta att SD-ledamoten Sven-Olof Sällström är öppen med att han föredrar Busch Thor framför Kristersson som tänkbar statsminister i en konservativ regering, givet att den dörren är stängd för Åkesson. Han förstår att SD uppfattas som ett parti som drabbats av många skandaler, men han tycker inte att den bilden är rättvis.

– 95 procent av ”skandalerna” handlar om någon ersättare i en kulturnämnd i ”Knäckebyhult”. Men det finns förstås riktiga skandaler med exempelvis tidigare riksdagsledamöter, inte minst Pavel Gamov och andra. Men mycket av det som blåses upp som SD-skandaler ger knappt en krusning på ytan för andra partier.

Han jämför med att de inblandade S-topparna i skandalen runt Transportstyrelsen klarat sig utan nämnvärda konsekvenser. Sällström menar att det finns ”dåliga frukter i alla fruktkorgar” och syftar då på att skandaler dyker upp i alla partier. Att SD i medier beskrivs som ett ”skandalparti” tror han delvis beror på medierna själva.

– Just den här fruktkorgen har lite mer lampor på sig, säger han om sitt parti.

Stöd Nyheter Idag

Vill du se Nyheter Idag fortsätta borra i politiska frågor med partiledare?

Som PLUS-prenumerant får du inte bara tillgång till mer material, du hjälper även oss att vässa vår journalistik.

Klicka här för att teckna en prenumeration på en av Sveriges billigaste betalväggar!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag