Busch uppmanar hushållen att spara pengar inför vinterns elräkningar

Bild: Faksimil Facebook/Anna Valberg/ Unsplash
  • Torsdag 6 jul 2023 2023-07-06
E-post

Den nuvarande regeringen gick till val på att införa ett högkostnadsskydd för elen åt svenska hushåll. Nu har över 8 månader gått sedan regeringen tillträde och något högkostnadsskydd har inte blivit av. Istället uppmanar energi- och näringsminister Ebba Busch svenska hushåll att spara pengar till den kommande vinterns elräkningar i en intervju med Aftonbladet.

– Elpriserna är fullkomligt labila och det är ett problem. Jag utgår från att det kommer att vara alldeles för dyrt även i vinter och svenska hushåll bör fortsätta vara försiktiga med sin hushållskassa och ta höjd för att elräkningarna tyvärr kommer att vara för höga, säger Ebba Busch till tidningen.

Efter valet införde Busch och regeringen ett elprisstöd som bestod av en återbetalning av de kapacitetsavgifter Svenska kraftnät tagit ut till elkonsumenter, en återbetalning som beställdes av den förra S-regeringen.

I år kommer sammanlagt omkring 54 miljarder kronor återbetalas till hushåll och företag, men nästa år kommer den summan bli betydligt mindre, om det alls blir aktuellt.

– Man kan inte utgå ifrån att det kommer elstöd på det sättet som det gjorde nu under vintern. Det beror på att kapacitetsavgifterna, som vi använde för att betala ut till konsumenterna, är lägre och att EU säger att vi inte kommer att få använda medlen på det sättet framöver, säger Busch.

Nyligen har Socialdemokraterna öppnat för att sänka elskatten om elpriserna stiger kraftigt.

– Det viktiga är att få ner kostnaden på energi om kostnaden sticker. Där är jag väldigt flexibel. Men vi får inte först låta kostnaderna sticka iväg och sedan betala ut pengar i efterhand, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.

Enligt Ebba Busch arbetar KD  för en skattesänkning på el i nästa års statsbudget, som just nu förhandlas.

– Som partiledare för KD har jag varit väldigt tydlig med att vi tycker att det är mycket mer attraktivt än elstöd, säger hon.

Läs även: Busch sågas efter el-beskedet: ”Sänk skatter och moms”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag