Buss kapades och brändes på Nordirland

Lojalistisk väggmålning på Newtownards Road i Belfast. Bild: Public Domain.
  • Måndag 8 nov 2021 2021-11-08
E-post

BELFAST Maskerade män kapade och satte eld på en buss utanför Belfast på söndag kväll. Tidigare i veckan drabbade lojalistiska och nationalistiska ungdomar samman i upplopp under två kvällar. Lojalisterna protesterar mot ett gränsavtal med Irland som ingår i Brexit-överenskommelsen.

Fyra maskerade män kapade och satte sedan eld på en buss i utkanten av Belfast på Nordirland på söndag kväll, rapporterar The Guardian.

Läs även: Brexit-dealen klar: ”Vi har tagit tillbaka kontrollen”

Männen gick på bussen vid Curch Road i Newtownabbey vid 19:45, beordrade passagerarna att kliva av och satte sedan eld på bussen.

För en vecka sedan skedde en liknande attack när maskerade män brände en buss i Newtownards, som är ett lojalistiskt område.

På onsdagen och fredagen drabbade lojalistiska och nationalistiska ungdomar samman i upplopp i Belfast där polisen attakcerades med fyrverkeriet, rapporterar Metro UK.

Lojalister, som ofta är protestanter, vill att Nordirland ska fortsätta vara en del av Storbritannien, medan nationalisterna, som ofta är katoliker, vill att landet ska bli en del av Irland.

Lojalisterna motsätter sig det undantag i Brexit-reglerna som gäller gränsen mellan Nordirland och Irland.

”Det är skamligt och motbjudande att våra arbetare i kollektivtrafiken har attackerats igen, den här gången av maskerade män” skriver infrastrukturminister Nichola Mallon i ett uttalande.

Det här är den fjärde attacken i år. De kriminella som står bakom dessa fega och hänsynslösa attacker har bara skadat sitt eget lokalsamhälle och berövat dem en viktig samhällsservice” skriver Mallon.

Läs även: LO-ekonom: Brexit har lett till högre löner och bättre jobb för arbetarklassen

Läs även: Storseger för Brexit Party i EU-valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag