Storseger för Brexit Party i EU-valet

Nigel Farage. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 27 maj 2019 2019-05-27
E-post 541

Helgens val till Europaparlamentet blev en stor framgång för Nigel Farages nystartade Brexit Party som fick 32 procent av rösterna i Storbritannien.

Brexit Party vann på bekostnad av Konservativa  och Labour som gjorde katastrofval. Labour tappade 11  procentenheter, vilket innebar att partiet bara nådde 14 procent.

Läs även: Theresa May avgår efter hård kritik mot Brexit-plan

Ännu värre gick det för det regerande Konservativa partiet, vars partiledare Theresa May avgick innan valet. Partiet tappade mer än hälften av väljarna och nådde bara 9 procent.

– Om det konservativa partiet inte levererar vårt löfte om Brexit så kommer vi få problem, sade utbildningsminister Nadhim Zahawi till BBC.

Läs även: Konservative experten: ”För första gången är jag allvarligt orolig att det inte kommer att bli en Brexit”

Även Liberaldemokraterna och de Gröna hade framgångar i det brittiska EU-valet, med 20 respektive 12 procent av rösterna.

De brittiska mandaten räknas fortfarande, men hittills har Brexit Party vunnit 28 platser i Europarlamentet, alltså åtta fler än hela den svenska representationen på 20 platser.

Storbritannien får sammanlagt 73 platser i Europaparlamentet. Om och när Storbritannien lämnar EU kommer Sverige få ytterligare en plats i Europaparlamentet.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag