Busschauffören stängs av efter skandalen i Malmö: ”Al-Malmö”

Foto: Peter Kroon Creative Commons/Skånetrafiken
  • Lördag 27 jul 2019 2019-07-27
E-post 8634

MALMÖ Amanda Hansson, 19 år, kontaktade Skånetrafiken på fredagseftermiddagen och berättade att hon blivit avvisad från en buss med motiveringen att hon inte hade tillräckligt mycket kläder på sig. Nu stängs busschauffören av i väntan på utredning av händelsen. – Vi vill be om ursäkt till Amanda för att hon har behandlats på ett felaktigt sätt, säger David Erixon, kommunikationschef för Nobina, till Expressen.

Läs mer: Kvinna tvingades av bussen: ”Du visar alldeles för mycket”

Det var på fredagen som Amanda Hansson blev hejdad av chauffören när hon i det varma vädret gick på en buss i Malmö. Chauffören hade, visade det sig, synpunkter på Hanssons klädsel – ett par shorts och en topp. I ett uppmärksammat Facebookinlägg berättar Amanda Hansson hur chauffören hänvisat till någon slags ”policy” och sagt: ”Du kan inte gå klädd så på våra bussar” och ”Du får klä på dig, du visar alldeles för mycket”.

Nu har busschauffören, mindre än ett dygn efter att det uppmärksammats, stängts av.

– Varken vi eller Skånetrafiken har någon policy kring hur resenärer ska vara klädda, utan alla ska behandlas lika. Det som nu har inträffat är att en enskild medarbetare har agerat tvärtemot det, säger David Erixon, kommunikationschef för Nobina, till Expressen.

– Han har gjort fel och vi kommer att följa upp det här och utreda saken vidare.

Ansvariga regionrådet Carina Zachau (M) skriver på sin Facebook:

”Självklart är man välkommen ombord i shorts och linne ombord på våra bussar och tåg. Busschauffören är avstängd i avvaktan på utredning och vi söker den drabbade kunden. Vi moderater samt trafikoperatören/bussföretaget ser självklart allvarligt på händelsen. Skånetrafiken har inte några särskilda klädkoder.”

På sociala medier har händelsen väckt starka reaktioner. Bland annat har reportern och människorättsaktivisten Nuri Kino skrivit ett Facebookinlägg där han är mycket tydlig och gör en personlig reflektion om hur hans mamma kom till Sverige på slutet av 1960-talet.

”Bakåtsträvare kan sluta läsa nu. Ett fåtal personer i vårt land styr en del av debatten och töjer gräns efter den andra bakåt. De gömmer sig bakom sin egen godhetsstämpel, som de hittat på själva. Busschauffören ska ha sparken. Den som inte håller med – i sin bakåtvända godhet – kan sluta följa mig och/eller blocka mig”, skriver Kino.

 

Hanif Bali skriver kort på Twitter: ”Al-Malmö”. I en uppföljande tweet gör Bali en reflektion om media.

 

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö, skriver att det inträffade är en konsekvens av ”Öppna era hjärtan-politiken”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag