Butiksägare jagar ut knivbeväpnad rånare med basebollträ: ”Det är en princip”

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 24 okt 2023 2023-10-24
E-post

På förmiddagen fredagen den 13 oktober kommer två maskerade män in i  Ali Kamranis butik i Borås. Övervakningsfilmer från butiken, som publicerats av SVT Nyheter Väst, visar hur den ena av männen går fram till kassan och drar upp en stor kniv.

– Pengarna! kräver mannen.

Men det går Ali inte med på.

– Du går ut! säger Ali.

– Pengarna nu, försöker den maskerade mannen.

– Jag menar allvar, gå ut! svarar Ali och plockar fram ett baseballträ.

– Jävla idiot, gå ut! skriker Ali efter männen, som försvinner ut ur butiken.

– Många tror att jag är modig. Jag är inte alls modig, jag är jätterädd, faktiskt, säger Ali till SVT.

– När man ser kniven, det är ingenting att skoja med. Men det är en princip alltså, jag skulle känna mig riktigt kränkt om jag lämnar ut någonting, fortsätter han.

Ali Kamranis butik har utsatts för sex rånförsök på fem år, berättar han för SVT. I tre av fallen har rånarna fällts i domstol, och samtliga gånger har det handlat om unga män, beväpnade med kniv eller pistolliknande föremål.

– Jag tänker att det här ska inte behöva hända. Det är ett misslyckande från samhället, att så unga killar håller på så här, säger Ali Kamrani.

Under ett av rånförsöken, i november 2020, blev Ali misshandlad och hans bror Oktay knivhuggen i ryggen.  

Två män, son i dag är i 20-årsåldern, dömdes för den händelsen, den ena till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel och försök till rån och den andra till ett år och sex månaders fängelse för bland annat försök till rån.

Efter den händelsen har Ali beväpnat sig med det basebollträ han använde för att värja sig själv och sin butik under fredagens rånförsök.

– Jag ser ingen annan lösning. Jag måste skydda mig själv, säger Ali till SVT.

Nadim Ghazale, polis i Borås som bland annat är känd för att ha sommarpratat, deltar i SVT:s reportage om Ali. Efter att ha sett filmen säger Ghazale till Ali att det var ”bra gjort, men det är också farligt.”

– Jag satsar med mitt liv som insats för att försvara mig, och hjälper i sin tur erat arbete. Men då vill jag ha praktiska lösningar. Till exempel, jag ringer till centralen, det tar lång tid innan… killarna är långt, långt borta, säger Ali till Ghazale.

– Jag vet att du har varit hjälpsam, och vi vet också att du har varit väldigt utsatt. Och vi vet att du har försvarat dig, och det är liksom en avvägning hela tiden. Hur mycket är det värt att riskera och sådär, säger Ghazale.

– Risken med det är att då kanske de kommer in nästa gång med ännu mer våld, när man vet att du är van vid att försvara dig. Så det är hela tiden en balansgång, fortsätter han.

SVT: Kan inte polisen skydda honom?

– Önskar att jag hade en magisk formel, att de slutar, att vi låser in…. säger Ghazale och fortsätter:

– Att vi låser in dem som gör det här, det är en sak. Sen ska vi se till att det inte uppkommer nya människor. Med den resurs vi har och de prioriteringar vi har så kan vi inte göra särskilt mycket mer. Förutom att se till att komma när han ringer 112.

När det gäller fredagens rånförsök grep polisen en person i nära anslutning till händelsen. Han visade sig emellertid vara under 15 år och kommer därför inte straffas för rånförsöket. Hans ärende har överlämnats till de sociala myndigheterna. Polisen arbetar fortfarande med att identifiera den andra rånaren.

Läs även: Bilrånare bortkörd av bitsk hund

Läs även: Hör rånarens vrål när 80-åringen sköt snabbast: ”Han sköt av mig armen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag