Bylunds efterträdare – Han är Åkessons nya högra hand

  • Onsdag 1 okt 2014 2014-10-01
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja vem Jimmie Åkessons nya ”högra hand” blir efter att Linus Bylund blir riksdagsledamot. – Nu är jag redo att axla rollen fullt ut och ser fram emot hösten, säger 26-årige Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Efter Sverigedemokraternas valframgångar med nästan 13 procent av rösterna får partiet totalt 49 mandat i riksdagen. En av de nya riksdagsledamöterna är Linus Bylund som under förra mandatperioden praktiskt taget arbetat som partiledaren Jimmie Åkessons högra hand.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att 26-årige Henrik Vinge från Stockholm kommer efterträda rollen som Åkessons pressekreterare, vilket i praktiken innebär att ta över den roll Linus Bylund spelat i medier.

Har följt Åkesson under valrörelsen

Vinge är uppväxt i Jakobsberg och har studerat juridik i fyra år. Han har även läst statsvetenskap och nationalekonomi berättar han när vi pratar med honom. I partiet är han även känd SDU-profil och Nyheter Idag har tidigare avslöjat att han utmanar Gustav Kasselstrand om ordförandeposten i SDU. I valrörelsen har han tidvis fått vara pressekreterare, en roll som han nu kommer fortsätta med på heltid.

– Tveklöst den mest spännande tjänst jag haft. Jimmie har gjort ett grymt jobb hela året och det har varit väldigt lärorikt för mig att delta under valturnén. Nu är jag redo att axla rollen fullt ut och ser fram emot hösten, säger Vinge till Nyheter Idag.

Hur skulle du beskriva Jimmie Åkesson?

– Jag ska uttala mig om min chef i tidningen? Då blir det ju till att säga något snällt. Man har närmare till skratt när man jobbar såhär än vad folk i allmänhet kanske tror, svarar Vinge.

Vad är din största erfarenhet av att följt Åkesson i valrörelsen?

– Ja du, att hantera media. Man hamnar i så många olika situationer som man inte kan förutsäga.

Vinge refererar här till hur medier försöker hitta scoop och skapa rubriker. Som pressekreterare är det Vinges roll att fungera som en slags barriär mot påstridiga journalister och andra fiender, ett arbete som inte alltid är helt enkelt. För den som vill ställa frågor till Åkesson vänder man sig alltså först till pressekreteraren och talar om i förväg vad man tänker ställa för frågor.

– Finns en del fulknep också som man nog måste lära sig den hårda vägen.

Kan du ge något exempel?

– När de berättar i förväg vilka frågor de ska ställa, så förmedlar jag och får OK av Jimmie. Sen strax före intervjun så ”kommer de på” ytterligare en fråga som de tänker ställa. Då berättar de den för mig och hoppar sen direkt på Jimmie. Då kan de överumpla fast de har ryggen fri för de har ju föranmält det.

Vinge har lovat Nyheter Idag att han ska hitta en tid då vi kan videointervjua Jimmie Åkesson. Givetvis ämnar även vi hitta på lite frågor vi ”föranmäler” på stående fot när kameran rullar. Har du något förslag på vad vi ska fråga? Skriv en kommentar!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag