C eller M – inget svar från Ulf Kristersson om vilken invandringspolitik som väntar om Alliansen får bilda regering

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 21 apr 2018 2018-04-21
E-post 898

STOCKHOLM I Sveriges Radios Lördagsintervju återupprepade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskedet att dörren är stängd för samarbete med Sverigedemokraterna från Alliansens sida – åtminstone om han får bestämma. Vilken invandringspolitik som landet får med en Alliansregering kunde han dock inte svara på.

Enligt en färsk opinionsmätning genomförd av Aftonbladet/Inizio, så kan sex av tio moderata väljare tänka sig att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna.

Men i Lördagsintervjun lovar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det inte kommer bli något samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

Ekots profilerade intervjuare Monica Saarinen pressade Kristersson:

Är det skrivet i sten för dig att inte samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Ja. Alliansen kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, svarade Kristersson.

Det är ett vallöfte från dig?

– Ja, vi har varit helt entydiga på den punkten. Jag kan inte se att någon har missuppfattat oss på den punkten.

Monica Saarinen återupprepade frågan och fick återigen ett nekande svar från Kristersson som samtidigt gärna ser stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag kommer att tycka att alla ska rösta på min politik. Jag har inga problem om varken sig sverigedemokrater, socialdemokrater eller vänsterpartister röstar på Moderaternas politik.

Ett annat ämne som dök upp var de skillnader som finns inom Alliansen när det gäller invandringspolitiken. Där gav Kristersson besked om att Alliansen inte kommer gå till vals med en gemensam invandringspolitik – trots att det är den fråga som väljarna för närvarande anser som den viktigaste.

Efter valet vill Alliansen göra en överenskommelse över blockgränsen om flyktingpolitiken. Monica Saarinen ville veta om det var Centerpartiets invandringspolitik eller Moderaternas invandringspolitik, eller en gemensam kompott, som Alliansen skulle ta med sig in i de förhandlingarna.

Läs även: Statsvetare: Centerpartiet har politiskt närmare till Vänsterpartiet och Miljöpartiet än till borgerliga partier

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag

Något klart besked gavs inte.

– Det där tycker jag inte att man kan svara exakt på idag, sade Kristersson och fortsatte:

– Jag kan svara på vad jag tycker. Det är att när vi är fyra eller fem månadet innan ett val då är det seriösa förhållningssättet attt berätta vad du själv står för och berätta det för väljarna, sedan låta väljarna ta ställning var tyngdpunkten ska ligga i svensk politik. Det är det enda rimliga, sade Kristersson.

Monica Saarinen släppte inte frågan om Alliansen och deras interna olikheter inom invandringspolitiken. Hon fortsatte att grilla Kristersson om vilka frågor han var beredd att göra eftergifter till i förhandlingar med de mer invandringsliberala partierna i Alliansen, Centerpartiet och Liberalerna. Något som Kristersson inte ville avslöja.

– Det är väl en upplysning till väljarna, invände Saarinen.

– Nej, det är det inte alls, svarade Kristersson.

Flera andra ämnen ”betades” också av – bland annat fick lyssnarna höra att Kristersson var positiv till koldioxidskatt men inte till flygskatt.

Lyssna på hela intervjun här nedanför:

Litar du på Moderaterna i invandringsfrågan?
25 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag