C-kritik när Demirok blev vald: ”Inte min partiledare”

Bild: Pressbild centerpartiet/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 2 feb 2023 2023-02-02
E-post 0

På torsdagen valde Centerpartiets stämma som väntat valberedningens kandidat Muharrem Demirok till ny partiledare. Men valet av Demirok fick kritik under stämman, rapporterar Expressen.

Bo Hagström, ordförande för C i Gullspång, föreslog möjliga rubriker framöver när han talade inför stämman inför partiledarvalet.

– ”Centern överger landsbygden”. Det kan också stå ”Centern överger kärnväljare”. Tyvärr har vi provat den här vägen förut, att välja en storstadsledare. Vi vet alla hur det gick då, sade Hagström, som även kallade Muharrem för ”Murak”, en felsägning som påpekades av andra centerpartister.

Läs även: Partikamrater sågar Demirok (C): ”Han har ju inga ledaregenskaper alls”

”Inte min partiledare” sade Lars Bäckström från Västerbotten, som kritiserade valberedningens arbete.

– Det borde vara en lång process att ta fram en partiledare, inte välja nu utan invänta redovisningen av valanalysen, sade han, men önskade Demirok ”lycka till”.

Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, som många framhöll som en lämplig partiledarkandidat, var också kritisk till valprocessen.

– Vi är väldigt toppstyrda. Vi upplever inte den här så kallade öppna processen som särskilt transparent. Vi har en känsla av ett mesta har varit förutbestämt, sade hon till SVT.

Lundgren tror att valet av Demirok kan leda till ytterligare tapp i opinionen och att gräsrötter lämnar partiet.

– När jag kom ut ur salen träffade jag en gråtande kvinna som sa ”jag har varit med i partiet i 30 år, men nu lämnar jag”. Vem är det som ska rösta på C? Det är en viktig fråga att skicka med till ledningen, sade hon.

Demirok fick emellertid stöd från avgående partiledaren Annie Lööf.

– Du har snart ett av de finaste uppdragen en människa kan ha. Jag vet att du kommer göra det fantastiskt. På ditt sätt, med ditt ledarskap, tillsammans med alla i den här salen, sade hon till honom under sitt tack-tal till partimedlemmarna.

I sitt tacktal kallade Demirok, som är uppväxt i Stockholmsförorten Vårby Gård, sig själv för en ”förortskille”.

– Jag vet vem jag är. Jag är en förortskille. Vägen hit har inte varit spikrak, sade Demirok.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Läs även: Här rasar Demirok mot brottsdömda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag