Partikamrater sågar Demirok (C): ”Han har ju inga ledaregenskaper alls”

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post 0

På torsdagen kommer Muharrem Demirok av allt att döma väljas till Centerpartiets nya partiledare. Men flera av hans partikamrater sågar det tidigare kommunalrådet i Linköpings kommun, som de menar är en dålig partiledarkandidat, mer intresserad av att ”söndra och härska” än att ena partiet.

– Han har ju inga ledaregenskaper alls, jag tror inte han kan stava till ledare, säger en källa till Aftonbladet.

När Aftonbladet ringer runt till Demiroks partikamrater krävs löfte om anonymitet för att de ska våga tala ut om Demiroks ledaregenskaper.

– Han är en karriärpolitiker som har ”House of cards” som favoritserie, vilket säger mycket. Han har hela tiden planerat var han ska ta vägen och spelat sina kort rätt. Han spelar verkligen det politiska spelet, säger en person, som menar att Demirok är en dålig ledare.

– Han har ju inga ledaregenskaper alls, jag tror inte han kan stava till ledare. Han är ingen lagledare och skapar ingen skön atmosfär eller vi-känsla. Snarare är det ’söndra och härska’ som gäller, jag skulle inte bli förvånad om Machiavelli är hans favoritförfattare, säger personen.

– Det är mycket allvarligt att valberedningen fastnat i en sån här kandidat, de måste kritiseras, för de har gjort ett mycket dåligt jobb. Ingen kan ha pratat med de närmaste medarbetarna i kommunen. Vi håller på med en farlig process där vi är på väg att förstöra vårt parti.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

En annan menar att Muharrem är mer intresserad av sig själv än av partiet.

– Han är väldigt bra på att ge ett första intryck, därefter är det bara Muharrem själv som gäller. Jag har varit på gruppmöten han lett i många, många år. Han kör sitt race. Punkt, säger personen och fortsätter:

– Politikvärlden är ganska rättfram och det är ofta personliga relationer som avgör vad man får gjort. Om man inte är personen som delas hans åsikter så gör han tydligt att man inte blir såtaste vänner direkt. Att han skulle vara en inlyssnande kraft ger jag inget för.

En annan partimedlem skriver under på kritiken.

– Han är en ensamvarg. Det har gjort att själva partiarbetet har fått skjutas åt sidan. Det tog flera år innan han kunde säga ”vi”, det var bara ”jag” hela tiden. Jag kände väldigt mycket att det aldrig handlade särskilt mycket om gruppens arbete, utan han kom som gruppledare insvängandes och förklarade hur det skulle bli, för det hade han redan gjort upp.

En annan partimedlem är orolig för vad som ska hända med Centerpartiet om Demirok blir partiledare.

– Muharrem är inte den ledartyp som valberedningen letat efter. Han har inte varit inlyssnande på något sätt, det säger jag trots att jag stöttat honom under hans tid som kommunalråd. Men om man tittar på hur det fungerar nu i Linköping så har vi en organisation som är helt utarmad. Han är ingen lagledare.

Att Demirok ljugit i sin kandidatförsäkran och undanhållit uppgifter kritiseras av en annan medlem.

– Att han inte berättade för oss om domarna gjorde mig så jävla arg. Och att han inte berättade om kopplingarna där en släkting var ambassadör för Turkiet med nära kopplingar till Erdogan. Det hade ju varit hanterbart, men under förutsättning att han hade berättat om det.

Valberedningens ordförande Jan Andersson tar emellertid de anonyma partikamraternas kritik med ro.

– Valberedningen föreslår Muharrem, och vi har sett hans ledarskap på riksnivå när han lett den kommunala sektionen i partiet och vi är övertygade om att han kommer leda partiet på ett bra sätt, säger Jan Andersson till Aftonbladet.

Andersson påpekar även att det fortfarande går att nominera andra partiledarkandidater för de som är missnöjda med valberedningens val.

– Enligt våra stadgar är det fritt att föreslå andra kandidater ända fram till stämman. Det finns ingen deadline fram till dess att den punkten är avgjord på stämman.

Aftonbladet har sökt Muharrem Demirok, som valt att inte återkomma med någon kommentar.

Läs även: Här rasar Demirok mot brottsdömda

Läs även: Centerpartiet: Demirok ska avsluta sitt turkiska medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag