C rasar mot Jomshof: ”Hatpredikan”

Bild: Nyheter Idag/News Oresund/CC BY 2.0
  • Tisdag 23 jan 2024 2024-01-23
E-post 0

I en intervju med Aftonbladet på måndagen sade Richard Jomshof bland annat att han skulle vilja se ett förbud mot vissa muslimska symboler motsvarande förbudet mot att bära nazistiska hakkors.

– Ja, absolut. Det är klart att inte minst minareter, halvmånen, är en symbol som representerar det som islam står för. För många människor, även för mig, så representerar det någonting väldigt farligt. Någonting väldigt dåligt, säger Jomshof och fortsätter:

– En liknande inskränkning är definitivt en möjlig väg framåt. Exakt hur det ska se ut får man diskutera. Jag säger inte att nazism och islam är exakt samma sak. Men vi pratar ju om själva uttrycket. För mig är slöjan ett islamistiskt attribut och jag vet att många människor, inte minst ex-muslimer och kvinnor, ser på det på samma sätt.

Förslaget får emellertid kalla handen av justiteminister Gunnar Strömmer (M).

”Yttrandefriheten och religionsfriheten är grundläggande delar i vår demokrati. Det är inte aktuellt förbjuda eller begränsa användningen av religiösa symboler” skriver Strömmer till Svenska Dagbladet.

Förslaget får hård kritik från flera håll. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), som tidigare varit åklagare, skriver i ett inlägg på plattformen X att hon ”är stolt över att Sverige är ett mångreligiöst land. Det är en följd av vår religionsfrihet, som tillsammans med andra fri- och rättigheter utgör grunden för vår liberala demokrati. Självklart ska religiösa symboler få synas. Bedrövligt att en sådan sak ska behöva påtalas”.

Från oppositionen är kritiken betydligt hårdare. ”SD:s rasism har inga gränser. Jomshofs hetsande mot muslimer riskerar att sluta i något fruktansvärt. Att våra tidigare alliansvänner inte lärt sig av historien och spelar med i denna teater är skamligt” skriver Centerpartiets migrationspolitiske talesperson på X.

I en intervju med Aftonbladet kräver Cato att regeringen agerar mot Jomshofs uttalande.

– Här måste gränsen gå, annars är alla liberala, frihetliga och borgerliga värderingar kastade överbord, säger Cato till tidningen.

Cato får understöd av sin partiledare Muharrem Demirok som intervjuas av TT.

– Det är en fortsättning på det som vi har sett sedan Sverigedemokraterna fick tillträde till regeringskansliet. De fortsätter sin hatpredikan med ännu större emfas, säger Demirok.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Lena Hallengren kallar Jomshof för en ”islamhatare”.

– Det här följer den linje som han alltid har drivit. Han är en islamhatare måste man väl ändå säga, jag tror att han skulle beskriva sig själv som det. För varje uttalande som han gör, hur extremt den än må vara, så är det som att andra vänjer sig, säger Hallengren till TT.

Läs även: Jomshof önskar Israels armé ”god jaktlycka” – då rasar Ramberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag