Cancerframkallande falafeltillbehör såldes i Malmö

Majrovastavar med det giftiga färgämnet. Bild: Malmö stad
  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post 72

MALMÖ Hundra burkar av ett populärt falafeltillbehör med cancerframkallande medel har sålts i Malmö. Grossisten har dragit in produkten och de restauranger som köpt burkarna har larmats, men livsmedelsinspektören vill ändå varna allmänheten.

Äter du billig falafel i Malmö? Förutom att du riskerar stödja svartarbete och kriminalitet löper du också risk att få i dig cancerframkallande medel.

Ett tyskt laboratorium har nämligen avslöjat att ett populärt falafeltillbehör, lilafärgade stavar av majrova, kan innehålla det cancerframkallande färgämnet rhodamine B, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Läs även: Män som ligger runt med kvinnor minskar risken att få cancer

Majrovsstavarna i fråga är tillverkade i Libanon, och hundra sjukilosburkar av de giftiga stavarna har sålts via en grossist i Malmö.

Grossisten har stoppat försäljningen av de giftiga burkarna och larm har gått ut till de restauranger som kan ha köpt giftiga majrovsstavar.

Men Maria Svensson, livsmedelsinspektör på Malmö stad, vill ändå varna allmänheten.

– Det här är en produkt som håller länge. Hittar man en färgad stav av majrova till exempel i en falafelrulle så ska man inte äta den. Vi kan inte vara hundraprocentigt säkra på att den här produkten har slutat säljas, sade Maria Svensson till Sydsvenska Dagbladet.

De giftiga stavarna känns enligt Svensson igen på att ”så starka i färgen att de nästan är självlysande”. Det tillåtna färgämnet, E162, är betydligt blekare och vattenlösligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag