Carl B. Hamilton (L) lämnar riksdagen efter kritiserat uttalande

Bild: Nyheter Idag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 18 aug 2023 2023-08-18
E-post 0

Riksdagsledamoten Carl B. Hamilton (L) lämnar riksdagen, meddelar Liberalerna i ett pressmeddelande. Hamiltons avgång följer på ett hårt kritiserat uttalande om Sverigedemokraterna tidigare i veckan, då Hamilton sade att Liberalernas gräns för tålamodet med SD går om partiets företrädare uttalar sig om judar på samma sätt som Richard Jomshof påståtts ha gjort om muslimer.

Det var i en intervju med TV 4 Nyheterna på onsdagen som Hamilton kom med det kritiserade uttalandet.

– Jag tror att gränsen går vid att de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, sade Hamilton, som vid tidpunkten även var ledamot i finansutskottet.

När han ombads om ett förtydligande skrev Hamilton i ett SMS till TV 4 Nyheterna att ”L kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar.”

– Han är en skandal. Det kommer han få leva med under hela sitt politiska liv, att han visat en så grav omdömeslöshet, sade Hamilton vidare om Jomshof.

Men nu är det alltså istället Hamilton som får ta konsekvenserna av ett kritiserat uttalande och lämna riksdagen. Detta trots att han försökte be om ursäkt på torsdagen.

”Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig. Jag har uttryckt mig på ett sätt som upplevts stötande och till dem som tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt” skrev Hamilton till SVT Nyheter.

”Han har bett om ursäkt för ett felaktigt mediauttalande som mött berättigad kritik. Jag vill tacka Carl B för hans stora insatser för vårt parti och för Sverige”, skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson i ett skriftligt meddelande till TT.

Läs även: Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag