Carl Bildt jämför koranbränning med mordbrand

Carl Bildt på World Economic Forum i Davos 2010. Bild: World Economic Forum/Remy Steinegger/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 7 apr 2023 2023-04-07
E-post 0

Carl Bildt, som bland annat varit statsminister, utrikesminister och Moderaternas partiledare, jämför koranbränning med mordbrand i en intervju med Svenska Dagbladet.

Intervjun behandlar Sveriges ansökan till Nato och de hinder som rests av Turkiet och Ungern, bland annat med hänvisning till Ramsus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad.

Läs även: Kommer inte bränna koran trots dom: ”Vill bara få Erdogan att stoppa ansökan”

Bildt säger att frågan om huruvida koranbränningar ska tillåtas ska avgöras av jurister och att han själv inte har några synpunkter, men kritiserar ändå förvaltningsrätten, som upphävde polisens beslut att stoppa koranbränningar i Stockholm med hänvisning till säkerthetsläget.

– Då säger förvaltningsrätten i Stockholm att det måste vara säkerhetsproblem på den specifika platsen, och det var det inte i någon större utsträckning. Men säkerhetsproblem i övrigt har varit massiva för Sverige, så det är en ohyggligt snäv tolkning av lagen som förvaltningsrätten gör.

I slutet av intervjun jämför sedan Bildt att bränna en koran med att bränna en moské, vilket utgör mordbrand, i ett bisarrt resonemang.

– Det är alldeles uppenbart inte yttrandefrihet att bränna ner en moské. Men att bränna en bok, är det yttrandefrihet? Överlåt det till juristerna att dra gränser men någonstans går en gräns vad man får bränna som del av yttrandefriheten, rimligen, säger Bildt till SvD.

Läs även: Avvaktar koranbränning tills Sverige är med i Nato: ”Det allmänna intresset är viktigare”

Läs även: Bildt kritiserar polisen för tillåten koranbränning: ”Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag