Carl Bildt: ”Svårt att förstå” att Sverige bara utvisar tre ryssar

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 6 apr 2022 2022-04-06
E-post

SVERIGE Den svenska regeringen väljer en försiktig linje när man utvisar tre ryska diplomater. Det säger Carl Bildt i SVT:s Morgonstudion.
– Samma dag utvisade Danmark fem gånger så många.

På tisdagen kom beskedet att Sverige liksom flera andra europeiska länder väljer att utvisa ryska diplomater. Regeringen begränsar sig dock till tre diplomater, som man anklagar för att ha bedrivit illegal underrättelseverksamhet.

Läs mer: Sverige utvisar tre ryska diplomater: ”Inte en lätt sak”

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt är kritisk till regeringens återhållsamhet.

– Jag har kanske lite svårt att förstå hur regeringen har resonerat när de fattade det här beslutet. För att samma dag utvisade Danmark fem gånger så många, Italien utvisade tio gånger så många, Spanien utvisade nästan tio gånger så många. Och de utvisade dessutom på grunden i stort sett att: ”Vi har inget intresse att ha några ryska säkerhetsagenter eller underrättelseagenter i landet.” Sverige valde en mycket mer försiktig linje.

Bildt påpekar att det inte handlar om normala diplomater utan ryska underrättelse- och säkerhetsagenter under diplomatisk täckmantel.

– Där har regeringen av någon anledning som jag inte riktigt förstår, om jag ska vara snäll, valt en lite annan linje (än andra europeiska länder).

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverade valet att utvisa endast tre ryska agenter med att Sverige behöver ha kvar sina diplomater i Ryssland.

– Riskerna som Ann Linde pekar på är högst reella. Vi får utvisningar från svenska ambassaden i Moskva. Det gäller ju andra europeiska länder – de får ju ännu mer utvisningar, säger Bildt.

Carl Bildt berättar att Rysslands ambassad i Sverige är betydligt större än den svenska ambassaden i Ryssland, och att samma sak gäller för många andra länder. Så borde det inte vara, menar han.

– Det finns ingen anledning att vi ska husera tiotals, tiotals, tiotals underrättelse- och säkerhetsagenter.

Läs även: Jan Emanuel om Ukraina: ”Jag hade inte skickat vapen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag