Jan Emanuel om Ukraina: ”Jag hade inte skickat vapen”

Bild: Faksimil Riks
  • Onsdag 6 apr 2022 2022-04-06
E-post 780

MALMÖ Socialdemokraten och entreprenören Jan Emanuel Johansson tycker inte att kriget i Ukraina är svartvitt. Det säger han i ett samtal med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
– Ukraina är ganska nära Ryssland. Det är inte superduperkonstigt att inte de vill ha Natos vapen där, säger han.

I samtalet som sändes av Riks på Youtube avhandlas bland annat Rysslands invasion av Ukraina, och vad Sverige bör göra i sammanhanget.

Läs även: Åkesson och Jan Emanuel åker på turné

– Nu står jag nog i lite fel hörn till vad man borde säga för att bli populär. Just nu ska man ju säga så här att ”in med mer vapen till Ukraina, ta ställning, kanske borde vi nästan börja kriga med Ryssland för att vi måste hjälpas åt”. Men jag är lite fäst vid den svenska neutralitetstanken och -principen, säger Jan Emanuel Johansson, som är mot att Sverige går med i Nato.

Han menar att Sverige blev stort internationellt för att landet var neutralt och kunde förhandla mellan stridande parter.

– Jag hade inte skickat vapen om jag hade varit statsminister, säger han vidare.

Johansson menar att även USA har ägnat sig åt krig som inte har varit ”skitsnygga”.

– Om man vill göra det riktigt komplicerat – om man vill till och med tvinga hjärnan till att se att allting inte är svart och vitt – kommer ni ihåg Kubakrisen?

Johansson förklarar det som att USA hotade med att bomba närliggande Kuba när Sovjetunionen ville placera vapen på ön.

– Ukraina är ganska nära Ryssland. Det är inte superduperkonstigt att inte de vill ha Natos vapen där, för att de är fiender. Men det här är alltså inte rysspropaganda eller att jag tycker om Putin, utan det här är ett sätt att förklara att krig inte är svarta och vita. Aldrig så är de det, utan det finns flera sidor på myntet.

På Twitter har Jan Emanuels ståndpunkt fått kritik av flera.

Läs även: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag