Centerislamisten Ebtisam Aldebe utreds för ersättningsfusk

Den uteslutna centerpartisten Ebtisam Aldebe. Foto: Youtube
  • Tisdag 10 apr 2018 2018-04-10
E-post 2128

SOLNA Centerpartisten Ebtisam Aldebe uteslöts från sitt parti efter en kritiserad dom där hon satt som nämndeman. Nu visar en granskning av TV4 att hon också utreds för ersättningsfusk.

Ebtisam Aldebe var nämndeman i Solna tingsrätt men stängdes av efter en skandaldom där en man som stod åtalad för att ha misshandlat sin fru friades för att han kom från ”en bra familj”. Efter det uteslöts hon också från Centerpartiet.

Nu visar TV4:s granskning att hon även utreds för ersättningsfusk. Kanalen har granskat Aldebes intyg om inkomstförlust i Solna tingsrätt 2017. Där hänvisar hon till förlorad inkomst från Stiftelsen Kultur och Integration i Solna. Men stiftelsen, som drivs av hennes make Mahmoud Aldebe, har inte betalat skatt eller arbetsgivaravgift de senaste tre åren.

Solna tingsrätt har betalat Ebtisam Aldebe 82 775 kronor i ersättning för 2017 enligt intyg som alltså är falska. Därför har tingsrätten nu startat en utredning där Aldebe måste bevisa att hon faktiskt har fått inkomst från stiftelsen.

TV4 konfronterar Mahmoud Aldebe som förklarar saken med att hans fru skulle ha jobbat för stiftelsen enbart de dagar som hon tjänstgjorde i tingsrätten. En ganska orimlig förklaring, menar reportern.

TV4 har också sökt Ebtisam Aldebe som inte har velat ge någon kommentar.

Läs även: ”Ni kunde ha berättat”: Annie Lööf svarar terrorexperten Ranstorp om centerislamisten Aldebe

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag