”Ni kunde ha berättat”: Annie Lööf svarar terrorexperten Ranstorp om centerislamisten Aldebe

Foto: Creative Commons/Victoria Henriksson/Twitter Bilden är ett montage
  • Fredag 9 mar 2018 2018-03-09
E-post 1840

SOLNA Det är efter en intervju med Annie Lööf i Aftonbladet som terrorexperten Magnus Ranstorp konstaterar på Twitter att Ebtisam Aldebes (fd C) och hennes makes islamistiska åsikter sedan länge varit kända. Lööf svarar att ”det här borde ha hanterats för tio år sedan” men också att ”ni kunde ha berättat”.

Turerna efter skandalen med två avpolleterade och uteslutna centerpartistiska nämndemän i Solna fortsätter. Bakgrunden är en uppmärksammad friande dom om misshandel.

Läs mer: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Magnus Ranstorp är forskningschef på CATS, Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, vid Försvarshögskolan. Han har även doktorerat i internationella relationer och har arbetat med terrorfrågor i 30 års tid. På Twitter länkar han till en intervju med Annie Lööf i Aftonbladet och kommenterar:

I intervjun med Aftonbladets Pär Karlsson (läsning av hela intervjun rekommenderas) får Annie Lööf frågan om hur numera uteslutna Ebtisam Aldebe kunnat verka inom Centerpartiet trots att hennes åsikter varit kända sedan tidigare. När hon svarar skyller Lööf på de lokala centerpartisterna. Men medger att hon känt till Aldebes islamistiska åsikter tidigare.

– Jo, vi kände till detta, det var även innan jag blev partiledare. Man har haft samtal på lokal nivå och personen i fråga har också skrivit på våra kandidatförsäkringar, säger Lööf till Aftonbladet.

Sedan väljer hon att dra in andra partier i resonemanget.

– Men det här är en väckarklocka för alla partier. Det har funnits både inom Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och nu också tyvärr i Centerpartiet. Dessa krafter har kunnat få höga förtroendeposter. Det är helt oacceptabelt. Så fort jag fick reda på det här satte vi igång en uteslutningsprocess, säger Lööf till Aftonbladet.

Magnus Ranstorp skriver även en uppföljande tweet där han länkar till ett tidigt Uppdrag Granskning från 2007 om Islam och integration:

Annie Lööf ger då Magnus Ranstorp svar på tal och passar på att dra in både Socialdemokraterna och Moderaterna i det hela.

Lööfs svar väcker reaktioner. En av de som ställer sig frågande är tidigare centerpartisten, numera Medborgerlig Samling-partisten, Edward Nordén:

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag