Centern utesluter utpekad turkisk nationalist – kan ändå väljas in i riksdagen

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 aug 2018 2018-08-23
E-post 1072

SVERIGE Centerpartiet utesluter sin riksdagskandidat Mikail Yüksel sedan det uppdagats att han har haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna – utan att berätta om det. Det förnekar dock Yüksel, som också säger att han tänker fortsätta sin kandidatur.

– Igår [tisdag, reds. anm.] fick vi kännedom om att han har en koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna. Det är något som vi inte tidigare haft kännedom om, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till TT enligt Aftonbladet.

– Det är alltid jobbigt när man kommer till uteslutning. Men när det är för långt från de värderingar vi står för och när de som vill vara ledande företrädare inte talar om hur det egentligen ligger till, då måste vi sätta ner foten, säger Arthursson.

Men enligt Mikail Yüksel själv har han varit öppen med sin koppling till den turkiska organisationen. Det skriver han om i ett långt inlägg på Facebook:

”Jag har varit öppen med att min pappa varit aktiv inom det turkiska nationalistiska partiet (i Sverige grå vargarna) och att jag den vägen träffat deras representanter”, skriver han och fortsätter:

”Denna historia har varit känd för partiet sedan jag på eget initiativ berättat om det när jag valde att engagera mig i Centerpartiet och att kandidera till riksdagen. Det var någonting man inte såg några problem med alls.”

”Annie Lööfs sektliknande partibygge”

Enligt Yüksel präglas Centerpartiets ledning av ”kompiskorruption”, och man har velat göra sig av med honom sedan han utmanade en riksdagsledamot som är god vän till partiledaren Annie Lööf. Han vann ändå striden och står som andra namn efter partiledaren på den lokala riksdagslistan i Göteborg.

”Under senaste månaderna har jag blivit införstådd i att nuvarande riksdagsledamot är en viktig del i Annie Lööfs sektliknande partibygge där ja-sägare premieras samtidigt som mer obekväma och kritiska röster straffas”, skriver han.

”Jag insåg att det skulle bli obekvämt att stå på sig och fortsätta kampanjen. Men jag valde ändå att göra det. Därför har Centerpartiet nu valt att utnyttja min tidigare öppenhet om min familjs bakgrund för att få mig utesluten.”

Mikail Yüksel säger att han trots den omedelbara uteslutningen kan fortsätta med sin kandidatur, och han uppmanar sina följare att personrösta på honom. Att han fortfarande kan bli invald på Centerpartiets lista bekräftas av kolumnisten Sofie Löwenmark:

Läs även: Centerislamisten fick vara kvar trots varningar – partiet behövde fler invandrare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag