Centerislamisten fick vara kvar trots varningar – partiet behövde fler invandrare

Den uteslutna centerpartisten Ebtisam Aldebe. Foto: Youtube
  • Onsdag 7 mar 2018 2018-03-07
E-post 2223

SOLNA Centerpartiet i Solna fick flera varningar om olämpligheten i att låta Ebtisam Aldebe företräda partiet, enligt en källa till Aftonbladet. Ändå sattes hon upp på listan till kommunalvalet.
– De hade fått kritik i medierna för att de inte hade så många med invandrarbakgrund, säger källan.

Centerpartisten och islamisten Ebtisam Aldebe har fått stor uppmärksamhet i och med en dom i Solna tingsrätt där hon var nämndeman. En man var anklagad för att ha misshandlat sin fru, men Aldebe och en annan centerpartistisk nämndeman friade honom, bland annat för att han kom från ”en bra familj, till skillnad från hennes”.

Sedan skandalen kring domen briserade har Adebe uteslutits. I måndags twittrade Centerledaren Annie Lööf om saken:

Men nu visar det sig att partiet har känt till problemen kring Aldebe under en längre tid, och enligt en källa till Aftonbladet larmades partiet senast för bara några månader sedan – utan att agera.

En av flera islamister

Enligt källan, som tidigare tillhörde Centerpartiet i Solna, tog han vid flera tillfällen upp Aldebes åsikter och ifrågasatte hur lämplig hon var att företräda partiet. Ändå sattes hon upp på partiets lista till kommunalvalet i höst.

– Jag pratade med Magnus Persson [Centerpartiets kommunalråd i Solna, reds. anm.] specifikt om det. När de började med listan då tog jag upp det här med Ebtisam och då sa han att partiet är medvetet om det här och kommer att hantera det bra. Det var för tre månader sedan, säger Aftonbladets källa.

Aldebe är bara en av flera islamister som han har sett flytta upp sina positioner inom partiet. För valberedningen påtalade han olämpligheten i att sätta en sådan som Aldebe på listan.

Var panik

– De visste exakt vem hon var och vilka åsikter hon hade, men ändå kom hon upp på listan. Jag pratade med valberedningen specifikt om det här, men de hade inget annat namn. Att de säger nu att de inte visste är skitsnack.

– De hade fått kritik i medierna för att de inte hade så många med invandrarbakgrund. Det var någon sorts panik. Då togs diskussionen kring Ebtisam, säger källan.

Valberedningens ordförande, Monica Eriksson, förnekar dock att hon har fått veta något mer kring Ebtisam Aldebe sedan hon 2008 i en tv-intervju förespråkade särlagstiftning för muslimer i Sverige.

– Vi kände till det här som var för tio år sedan. Det var ett misstag att inte göra något då, men efter det så har hon mig veterligen inte uttalat något dylikt, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag