Centerpartiet: Demirok ska avsluta sitt turkiska medborgarskap

Bild: Fmmagnusson/CC BY-SA 4.0/Burak Su - Gezi parkı/ CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 18 jan 2023 2023-01-18
E-post 86

Muharrem Demirok, som är Centerpartiets valberednings föreslagna partiledarkandidat, har ett turkiskt medborgarskap, vilket Ledarsidorna var först med att uppmärksamma. Ny skriver partiets presschef Josefin Berglund Belani till Aftonbladet att Demirok ska avsäga sig sitt turkiska medborgarskap.

Det är Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar som uppmärksammar Demiroks turkiska medborgarskap. ”En person med dubbelt medborgarskap kan bli utsatt för påtryckningar för att göra tjänster åt regimen i sitt andra hemland” skriver Kadhammar bland annat.

Läs även: C bekräftar: Kände till Demiroks turkiska medborgarskap

Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani skriver till Kadhammar att Demirok ”ska påbörja en process om att avsluta sitt turkiska medborgarskap, för att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information.”

Men enligt Ledarsidornas Johan Westerholm är det inte så enkelt.

– Ett turkiskt medborgarskap är väldigt svårt att avsäga sig. Männen ska fullgöra sin tvååriga värnplikt men också betala höga vederlag, säger Westerholm till Nyheter Idag.

Kravet på fullgjord värnplikt för att avsäga sig turkiskt medborgarskap togs upp av Erik Meijer, EU-parlamentariker för nederländska socialistpartiet, i en skriftlig fråga till EU-parlamentet år 2008.

”Det turkiska inrikesministeriet har behållit rätten att skönsmässigt avslå denna begäran, även om alla rättsliga villkor är uppfyllda, eftersom det till exempel inte medges när befrielse från värnplikten är det främsta motivet” skrev Meijer.

Meijer tog även upp att många EU-medborgare med dubbelt turkiskt medborgarskap valde att köpa sig fria från den tvååriga värnplikten genom att betala en avgift till turkiska försvarsministeriet på 5 112 euro, eller 7 668 för de över 38 år, samt genomgå en förkortad utbildning på 21 dagar i Turkiet.

Nyheter Idag söker Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani.

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Läs även: Hannahs (L) sågning av Demirok (C): ”Finns inget mer woke än att vara muslim OCH medlem i Svenska kyrkan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag