Centerpartiet ville låta omstridd islamisk förening bygga moské – M, SD och S satte stopp

Foto: Flickr
  • Onsdag 5 feb 2020 2020-02-05
E-post 2242

HALMSTAD Moskébygget på Fyllinge i Halmstad stoppas. Bara Centerpartiet – som återkommande plågats av islamistkopplingar – sade ja. Övriga partier i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskottet – M, SD och S, sade nej vid ett möte på tisdagen, något Hallands-Posten var först att rapportera om.

Området Fyllinge har i en rapport identifierats som ett socialt utsatt område. Imamen för den islamiska föreningen som vill bygga moskén har tidigare varit i blåsväder efter att ha jämfört homosexualitet med virus. Den islamiska föreningen slöt då upp bakom sin imam.

Trots det ville Centerpartiet säga ja till bygget av moskén.

M, SD och S sade nej.

– Det här beror på att vi har stora problem med segregationen i Halmstad och ska vi någonsin få bukt med den situationen så måste vi ta det i beaktning i varje beslut vi tar, inte minst med var vi placerar religiösa samlingslokaler, säger oppositionsrådet Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet till SVT.

– Det är historisk mark, ska man försöka motarbeta segregationen kan man inte bygga den här typen av byggnad på den här marken, det motverkar alla integrationsprojekt, säger Fabio Ishaq, Sverigesdemokraterna i Halmstad till SVT.

Centerpartiet har tidigare plågats av kopplingar till islamism och radikala ideologier.

Den tidigare centerpartisten Ebtisam Aldebe blev rikskänd våren 2018 sedan det framkommit att hon som nämndeman låg bakom den friande domen av en irakisk man för misshandel av sin fru med hänvisning till att mannen kom från en bättre familj, och att kvinnans polisanmälan av kulturella skäl gjorde att hennes trovärdighet var låg.

Läs mer: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Kort innan valet 2018 tvingades Centerpartiet peta toppnamnet Mikail Yüksel från sin riksdagslista i Göteborg efter att det framkommit att han hade kopplingar till Erdoganregimen och den nyfascistiska rörelsen Grå vargarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag