Centerpartist driver halalföretag med Gävleimamen

Gävleimamen Abo Raad. Foto: Youtube
  • Onsdag 19 jun 2019 2019-06-19
E-post 2827

GÄVLE Gävleimamen Abo Raad greps av Säkerhetspolisen och har fått utvisningsbeslut av Migrationsverket. Nu rapporterar Gefle Dagblad att kommunpolitikern Ahmed Koulala (C) driver ett företag tillsammans med imamen, och han uppmanas att lämna sitt förtroendeuppdrag.

Abo Raad heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim och är imam vid Gävle moské. Sedan den 25 april har han suttit i förvar efter att ha gripits av Säpo som en av flera radikala islamister som Säpo anser utgör en risk mot landets säkerhet. Migrationsverket har gett honom ett utvisningsbeslut som hans advokat meddelar att de kommer att överklaga.

Läs mer: Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut”

Gefle Dagblad skriver nu att Sandvikenpolitikern Ahmed Koulala (C) har ett handelsbolag där Abo Raad står som den andre ägaren och firmatecknaren. Bolaget heter ”Nordisk Halal certifikat & rådgivning” och ägnar sig enligt Bolagsverket åt att ”sälja halal-certifikat och rådgivning till både privat och offentliga livsmedelsföretag, för att säkerställa att produkter är överens med de kriterier som islam har”.

Carl-Ewert Ohlsson (C), kommunalråd i Sandviken, säger att han inte kände till kopplingen mellan sin partikamrat och Abo Raad. Koulala själv säger att han tog kontakt med Gävleimamen för att denne har stor kunskap om islam och att han skulle vara ansvarig för de religiösa frågorna i företaget.

Bolaget som startades i januari 2018 har dock varit helt overksamt sedan dess, enligt Koulala. Till Gefle Dagblad säger han att han nu tycker att det är olämpligt att ha företag med Gävleimamen och att han ska se till att det avslutas. Carl-Ewert Ohlsson och Centerpartiet vill att Ahmed Koulala ska lämna sitt förtroendeuppdrag.

Bli PLUS-medlem och läs hela artikeln.

För bara 69 kronor i månaden kan du stötta en alternativ röst i svensk media. Då får du också tillgång till alla PLUS-artiklar, poddar och krönikor. 

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag