Försvaret: Går inte att utvisa Abo Raad – kan ”råka väldigt illa ut”

Gävleimamen Abo Raad. Foto: Youtube
  • Torsdag 13 jun 2019 2019-06-13
E-post 2575

GÄVLE Abo Raad, imam vid Gävle moské, har fått ett utvisningsbeslut av Migrationsverket. Enligt hans försvarsadvokat kommer utvisningen dock inte att verkställas – för att han riskerar att ”råka väldigt illa ut”.

På onsdagen kom nyheten att Abo Raad, vars riktiga namn är Riyad Abdulkarim Jassim, har fått ett utvisningsbeslut av Migrationsverket. Abo Raad greps och sattes i förvar i slutet av april som en av flera radikala islamister som Säpo anser utgör en risk mot landets säkerhet.

Läs mer: Gävleimamen Abo Raad har fått utvisningsbeslut

Nu säger imamens försvarsadvokat Alparslan Tügel till SVT Nyheter att Migrationsverkets beslut kommer att överklagas. Överklagandet ska göras till regeringen och då ska även Migrationsöverdomstolen yttra sig i ärendet.

Alparslan Tügel säger också att Migrationsverkets utvisningsbeslut mot Abo Raad, som är irakisk medborgare, inte kan genomföras.

– Man kan inte genomföra själva utvisningen eftersom han i sitt hemland riskerar att råka väldigt illa ut, säger försvarsadvokaten.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat är Irak ett av de länder som polisen har ”mer eller mindre” svårt att utvisa människor till. Anledningen är att dessa länder inte tar emot personer om de inte återvänder frivilligt. I det läget har polisen inget annat val än att släppa vederbörande på fri fot.

Läs mer: Här är länderna dit polisen inte kan utvisa någon med tvång

När Nyheter Idag intervjuade Ledarsidornas Johan Westerholm i slutet av april svarade han jakande på frågan om han tror att regeringen kommer att stå fast vid en utvisning av Abo Raad om det hamnar på deras bord:

– Jag tror det. Det här kan vara ett sätt att bli av med honom. Om Irak har garanterat att inte döma honom till döden då tror jag att regeringen tar chansen att bli av med honom. En utvisning av Abo Raad skulle också dämpa kritiken mot att man tar hem Skråmo-barnen.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag