Chilekrisen: upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna

  • Onsdag 27 Nov 2019 2019-11-27
E-post 111

CHILE Human Rights Watch är den senaste i en rad av organisationer som kritiserat den chilenska polisen, militären och regimen för deras agerande under den pågående krisen i landet. Människor har dödats, lemlästats och våldtagits. Samtidigt aviserar president Piñera att militär på nytt kan kallas in på gatorna.

Trebarnsfadern Alex Núñez, 39, var på väg hem från jobbet i Santiago och passerade en pågående demonstration när han stoppades av tre poliser som slängde ned honom på marken och överöste hans bröst och huvud med sparkar. Nästa dag avled han av sina skador. Hans öde är bara ett av många exempel på hur polis och militär behandlat civila under den senaste månadens demonstrationer i Chile.

Igår presenterade människorättsorganisationen Human Righs Watch, HRW, en rapport som slår fast att den chilenska polisen gjort sig skyldiga till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna under de omfattande demonstrationerna i landet som inleddes i mitten av oktober som en protest mot polisbrutalitet och ekonomiska orättvisor.

– Det finns hundratals oroande rapporter om övervåld på gatorna och övergrepp mot omhändertagna, som brutal misshandel och sexuella övergrepp, som omedelbart borde undersökas på djupet för att säkerställa att offren kan få rättvisa, säger Jose Miguel Vivanco, Amerikasregionens chef på HRW.

I rapporten framhåller HRW bland annat polisens bruk av hagelgevär som enligt reglementet inte skall användas på kortare håll än 30 meter och där man inte skall sikta ovanför knäna. Mängder av vittnesmål, sjukvårdsutlåtanden och inte minst videor visar emellertid att dessa instruktioner inte följs. Inte alls. Mer än 230 människor har allvarliga ögonskador som följd.

HRW riktar också skarp kritik mot behandlingen av människor som av olika anledningar gripits av polis, ibland enbart för att de saknat identitetshandlingar. Gripna har tvingats till förnedrande behandling som att klä av sig nakna och stå på huk, utsatts för brutal misshandel och sexeulla övergrepp som våldtäkter.

Terror för att avskräcka demonstranter

Amnesty publicerade för en vecka sedan ett utlåtande i samma linje som HRW:s och framhäver särskilt att det rör sig om systematiska och sanktionerade övergrepp:

”Amnesty International är av åsikten att människorättskränkningar och brott mot internationell rätt utförda av medlemmar av säkershetstyrkorna inte är isolerade eller sporadiska händelser, utan uppvisar ett konsekvent mönster av övergrepp över hela landet.”

– De chilenska säkerhetsstyrkornas avsikt är tydlig: att skada demonstranter för att på så vis avskräcka protester. Även den omfattande användningen av tortyr och sexuellt våld mot demonstranter pekar på detta, säger Erika Guevara-Rosas, Amnestys chef för Amerikasregionen.

Följden av Amnestys rapport blev att alla försvarsgrenar i en gemensam kommuniké förnekade alla anklagelser som riktats mot dem, utan att invänta den demokratiska processen. Först senare kallade regimen till en presskonferens där flera politiska representanter, bland dem försvarsminister Alberto Espina, stod på kö för att försvara militären och deras rätt att uttala sig.

Amnestys generalsekreterare i Chile fick motta dödshot efter att rapporten publicerats.

Sedan tidigare har både World Organisation Against Torture och Inter-American Commission of Human Rights uppmärksammat brotten mot de mänskliga rättigheterna under demonstrationerna i Chile.

Ingen ljusning i sikte – tvärtom

Så sent som igår sköts en kvinna – som tillsammans med sin syster var på väg till jobbet, långt från närmsta demonstration – i ansiktet med en tårgasgranat. Hennes ena öga är helt förstört och läkarna vet inte om det andra kan räddas. Det är inte ens säkert att hon kommer att överleva.

– De siktade och sköt på en gång. De frågade inget och de hjälpte oss inte. De hjälpte oss inte, säger hon till tv-kanalen Mega.

Chiles president, Sebastián Piñera höll idag ett tv-sänt tal där han inte med ett ord nämnde detta eller andra uppmärksammade övergrepp från polisen det senaste dygnet. Det som nu står på den politiska agendan är i första hand införandet av en ny lag som skall möjliggöra för presidenten att inkalla militären utan att behöva utlysa undantagstillstånd. Syftet sägs vara att avlasta polisen genom att militär tar över beskyddet av ”kritisk infrastruktur”, men det är oklart exakt vad som ligger i det begreppet, och många är kritiska till lagförslaget.

Läs mer: Polisstaten Chile och kriget om sanningen

Läs mer: Chilekrisen: demonstranter omringades och attackerades i mörkret av polis – tvingades kasta sig i vattnet

Ge bort en PLUS-prenumeration i julklapp

Hej!

Genomsnittssvensken spenderar drygt 3000 kronor på julklappar. I år kan du göra det enkelt för dig och lägga de pengarna på PLUS-preumerationer till åtta av dina goda vänner och familjemedlemmar, så har de något att läsa fram till sommaren.

Det är prenumerationer som möjliggör att vi kan fortsätta att bedriva vass, oberoende journalistik och skriva om saker som andra medier inte alltid finner värda att belysa. Så gör dig själv, dina nära och kära, och oss en tjänst.

Sprid julglädje med en PLUS-prenumeration!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag