Chocknota för kommunerna när Annie Lööfs 9 000 afghaner får ny chans

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 25 apr 2018 2018-04-25
E-post 1105

SVERIGE På tisdagen meddelade Centerpartiets Annie Lööf att hon tänker låta regeringens proposition om ensamkommande gå igenom. Hennes partikamrat i Uppsala varnar nu för att trycket på kommunerna kommer att öka.

9 000 så kallade ensamkommande med utvisningsbeslut, ofta med ursprung i Afghanistan, ska få en ny chans till uppehållstillstånd. Det är regeringens förslag som Centerpartiet nu har ställt sig bakom.

– Vi gör det för att de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget. De unga asylsökande som hamnat i kläm genom hastigt förhastade tillfälliga lagstiftningar, långa handläggningstider ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt regelverk, sade Annie Lööf på tisdagens presskonferens, enligt SVT.

Men förslaget kommer med en prislapp – närmare bestämt 400 miljoner kronor i år och över 1,6 miljarder nästa år, enligt SVT. Där ingår statens och kommunernas kostnader, samt kostnader för studiestöd för de ensamkommande som ska ges en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

”Måste bli självförsörjande”

Sveriges Kommuner och Landsting har tidigare varnat för att kommunerna får stora problem att klara av välfärden när Sverige växer. Annie Lööfs partikamrat, kommunalrådet Stefan Hanna från Uppsala, säger att han sätter sin kommuns intressen främst.

– Trycket på kommunerna kommer öka. Fler kommer komma. Rikspolitiken måste nu ta ett fullt ekonomiskt ansvar. Mitt fokus är Uppsala och det bästa för Uppsala, säger han till SVT.

Han vill att tydliga krav ska ställas på de ensamkommande som får stanna.

– De måste bli självförsörjande, lära sig svenska språket. Annars riskerar försörjningsstödet i kommunen att öka. Kriterierna för försörjningsstöd kanske bör ses över.

De nya lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

Läs även: ”Politikerlajvare” – häftiga reaktioner efter Centerpartiets besked om att låta 9 000 afghaner stanna i Sverige

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag