Civilministerns svajiga svar: ”Om jag har gjort det …”

Foto: riksdagen.se samt privat
  • Tisdag 7 dec 2021 2021-12-07
E-post

HAPARANDA Civilminister Ida Karkiainen (S) kan ha gjort en Hitlerhälsning i sin ungdom, men i så fall var det för att ”ironisera eller förlöjliga”. Det säger hon till medierna efter Nyheter Idags avslöjande.

På måndagen avslöjade Nyheter Idag att den nya civilministern Ida Karkiainen (S) har en bakgrund inom vit makt-miljön i Haparanda i mitten av 00-talet, och att hon gör en Hitlerhälsning på ett fotografi som Nyheter Idag publicerar.

Expressen var först att konfrontera Karkiainen med dessa uppgifter. I den intervjun förnekar Karkiainen bestämt att hon heilar på fotot. Hon säger att hon inte minns vad hon gjorde och att det skedde för 15–20 år sedan.

– Men alltså (skratt) det där är inte… jag har… jag heilar inte. Och har verkligen inte de värderingarna heller. Det där att det porträtteras så där är ju ändå märkligt, säger hon.

När Karkiainen senare intervjuas av SVT och andra medier låter det delvis annorlunda.

– Det är en bild där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning och jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut. Men jag har aldrig gjort något sådant för att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det, säger Karkiainen till SVT.

Att civilministern kan ha gjort en Hitlerhälsning – fast på ett ironiskt sätt – är en förklaring som hon upprepar för Aftonbladet.

– Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga, säger hon.

Aftonbladet: Så du kan ha gjort Hitlerhälsning för att ta avstånd från nazismen?

– Nej, men för att förlöjliga någon situation eller någon sak eller någon grej. Definitivt. Jag har aldrig gjort en hälsning i syfte att visa att jag sympatiserar med nazism.

Till Ekot säger hon så här:

– Om jag har gjort en sådan gest så har det varit någon form av misslyckat försök att förlöjliga eller ironisera det, någon gång på en fest när det har varit lite dimmigt, så att säga. Men aldrig i syfte att på något sätt sympatisera med den ideologin.

Ekot: Vad menade du med ”lite dimmigt”?

– Nej men det är ju… Ungdomsfester vet vi ju, det kan vara lite dimmigt på ungdomspartyn.

Läs även: Mathiasson: Äntligen får S smaka på den egna medicinen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag