Mathiasson: Äntligen får S smaka på den egna medicinen

Foto: Privat
  • Tisdag 7 dec 2021 2021-12-07
E-post 3291

Skadeglädje är den enda sanna glädjen, brukar det heta. Och visst är det svårt att inte glädjas när socialdemokratiska ministrar en efter en faller på eget grepp, menar Nyheter Idags Robert Mathiasson.

Är det så farligt att civilminister Ida Karkiainen i sin ungdom satt och heilade till vit makt-musik på en fest i Haparanda?

Nej, det är det inte.

Är det så farligt att hon senare i livet glömt bort detta och missat att ta med händelsen i sin syndabekännelse, som man nu för tiden förväntas göra om man ska ta några politiska uppdrag?

Inget farligt alls. Oavsett om glömskan beror på dåvarande promillehalt eller senare selektiv minnesförlust. Vem fan vill minnas allt man gjort på fester genom livet?

Det som är farligt och det som reaktionerna på Nyheter Idags publicering av bilderna på Karkiainen sätter fingret på är de dubbla måttstockarnas domstol som gäller i det offentliga Sverige.

Ta bara historien om Karkiainens ministerkollega Annika Strandhälls ”utomhusbadkar”, som hon glömt att betala räkningen för påfyllning av vatten till.

Är det ett problem att Strandhäll har en swimmingpool?

Nja. Det är inte poolen i sig som är problemet. Inte heller att hon försöker dölja den genom att kalla den ”utomhusbadkar”. Och inte ens att hon slarvat med räkningarna är det stora problemet.

Problemet är att få människor personifierar maktfullkomligheten och den falska moralismen hos makteliten så mycket som just Annika Strandhäll. Det var hon som för den facila statsrådslönen 1,7 miljoner under hösten 2015 gav order om att utförsäkra tiotusentals svenskar. Detta samtidigt som hon och hennes regering fullföljde Reinfeldts öppna era hjärtan-politik.

När det gällde att ta emot hundratusentals nyanlända var det den högsta formen av omoraliskhet att överhuvudtaget prata om antal eller siffror. Men när det gällde att utförsäkra människor som varit med och betalat för de sjukförsäkringssystem som Strandhäll basade för var denna humanism som bortblåst, då var det bara rena siffror som gällde. Sjukpenningtalet skulle sänkas till i snitt nio dagar per person och år, var Strandhälls order. Huruvida dessa människor faktiskt var sjuka eller inte spelade ingen roll.

Och samtidigt som Strandhälls utförsäkrade människor tvingas sälja hus och hem kan hon själv njuta i sin pool, passande nog maskerad som utomhusbadkar. När sedan någon uppstickarmedia har mage att filma denna pool med drönare dundrar Strandhäll om ett hot mot demokratin.

Det kanske mest hycklande är att journalistkåren hakar på historien om hotet mot demokratin. Samma mediehus som några månader tidigare belägrade Ebba Bushs hus med både drönare och journalister som gick i skift, är nu mäkta upprörda när en konkurrent kör en drönare över Annika Strandhälls hus.

Än värre är att samma journalister – med Frida Boisen och Robert Aschberg i spetsen – har byggt hela varumärken och hyllats som demokratins förkämpar när de sökt upp människor i deras hem.

Inte sällan människor som drabbats av till exempel Strandhälls utförsäkringspolitik. Människor som blir fullkomligt rasande över att höra politiker säga att vi inte har råd med grundläggande trygghetssystem för människor som byggt landet och betalat samma politikers miljonlöner, men att vi minsann har både råd och en moralisk skyldighet att ta hit hundratusentals nya människor.

När dessa ilskna medborgare skriver något på nätet som inte passar det offentligt påbjudna språkbruket – och Gud förbjude om någon av dessa även skulle råka finnas på bild där de sieg heilar till vit makt-musik (givetvis ironiskt, som Karkiainen) – då är det fritt fram för Boisen och Aschberg att inte bara köra drönare över deras hus, utan att knacka på och i det närmaste tränga sig in.

Integritetsbrott är nämligen demokratiskt hedervärt när det gäller att förbryta sig mot maktlösa medborgare, men ett hot mot demokratin när det gäller makthavarna själva.

Alla djur på den svenska bondgården är visserligen jämlika, men vissa är mer jämlika än andra och jämlikast av alla är den socialdemokratiska nomenklaturan.

Läs även: Civilminister Ida Karkiainen (S) nekar heilande: ”Jag förstår hur det ser ut”

Läs även: Skönhetsdoktorn, telefonräkningen och veterinären – Här är Strandhälls alla betalningsförelägganden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag