Coronavirus på mer än vart tredje äldreboende i Stockholm

Bild: Pixabay/sabinevanerp/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Torsdag 2 apr 2020 2020-04-02
E-post 579

STOCKHOLM Minst var tredje äldreboende i Stockholm har coronavirus-smitta. Coronaviruset har även spridits inom hemtjänsten, där många som arbetar är timanställda.

Coronaviruset har spridits på minst var tredje boende för äldre i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Ja, det finns smitta. Vi har inte fått in alla uppgifter än, men enligt den information vi har så finns det smitta på 29 vård- och omsorgsboenden innanför stadsgränsen, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på stadsledningskontoret Stockholms stad, till SVT.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

Det finns 88 vård- och omsorgsboenden i Stockholm som varierar i storlek. De boende är i regel i åldrarna 65 år och uppåt.

Enligt Folkhälsomyndigheten visar tillgängliga studier av coronaviruset att hög ålder är den främsta riskfaktorn, och att personer över 70 år därmed utgör den främsta riskgruppen

– Det är allvarligt att vi har fall av covid-19 på våra vård- och omsorgsboenden. Vi måste nu jobba hårt med att stoppa spridningen, säger Carl Smitterberg.

Även hemtjänsten i Stockholm har problem med spridning av coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi har fått rapporter från ett antal enheter, mellan fem och tio stycken, säger Erik Slottner, äldreborgarråd i Stockholms stad, till Sveriges Radio.

Läs även: Många döda av corona i Stockholms förorter efter sena åtgärder

Ulf Bjerregaard, fackförbundet kommunals representant inom äldreförvaltningen i Stockholm, säger till Sveriges Radio att en stor del av de anställda på Hemtjänsten är timanställda som måste läras upp i fråga om exempelvis hygienrutiner.

– Uppåt 25 procent av all arbetad tid inom äldreomsorgen i Stockholm stad utförs av daglönare, som också brukar kallas timmisar, säger Bjerregaard.

Läs även: Kommun larmar: Ungdomar hostar medvetet i närheten av äldre

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag