Dadgostar: Inte självklart att släppa fram en (s)tatsminister

Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson. Foto: SVT / Nyheter Idag
  • Söndag 7 nov 2021 2021-11-07
E-post

SVERIGE I dagarna har Magdalena Andersson valts till Socialdemokraternas nya partiledare och väntas därmed bli landets första kvinnliga statsminister. Men för det behöver hon Vänsterpartiets stöd, och enligt partiledaren Nooshi Dadgostar är det inte självklart att de släpper fram Andersson.

– Då funkar det inte att bara gå fram med centerpartistisk politik som går emot våra kärnvärden, säger vänsterledaren till Svenska Dagbladet.

Enligt Dadgostar är det ingen garanti för en socialdemokratisk regering att mandatfördelningen är densamma som när Löfven satt vid makten.

– Jag förstår att många människor känner att det är samma mandatfördelning, men eftersom Liberalerna har lämnat och Januariavtalet fallit, handlar det ny om en ny konstellation. Då får man ju utgå i från att det blir mer vänsterpolitik och att vi ska få större genomslag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon fortsätter:

– Då funkar det inte att bara gå fram med centerpartistisk politik som går emot våra kärnvärden, då måste ju vi ha inflytande utifrån att vi har en halv miljon människor som har röstat på oss, vars röster statsministern vill ha.

Läs även: Dadgostar (V) sågar S: ”Har inte förmågan, ledarskapet eller styrkan”

Dadgostar tillägger att tiden då V ger sitt förbehållslösa stöd åt S är förbi. Nu krävs det att man från socialdemokratiskt håll bemöter vänsterns krav.

Bland annat kräver partiet att de planerade ändringarna i arbetsrätten som Centerpartiet fick igenom i Januariavtalet slopas fram till och med nästkommande mandatperiod. I dem ingår bland annat ändringar av Las – lagen om anställningsskydd.

– När vi kommer in som samarbetspartner i stället för L, då måste man tänka om. Det blir ett vitt papper nu som vi måste förhandla utifrån, säger Dadgostar.

Trots vänsterledarens uppmaningar verkar Magdalena Andersson kallt räkna med stödet från Dadgostars parti.

– Vänsterpartiet har ju två alternativ. Antingen accepterar man mig som statsminister, eller så accepterar man Ulf Kristersson, som då skulle leda den mest konservativa regering som Sverige någonsin haft, säger den nyblivna S-ledaren till SVT.

Även flera av Anderssons partivänner verkar ta Vänsterpartiets stöd för givet. Däribland den socialdemokratiske prästen Helle Klein, som tycker att det ”vore absurt” ifall Nooshi Dadgostar eller Annie Lööf stoppade Magdalena Andersson eftersom hon är kvinna.

Lyssna på: Den sovjetiska kongressen

Läs även: Hårda angrepp mot Dadgostar från S-håll: ”Obstinat tonåring”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag