Dagens Nyheter spred felaktiga uppgifter hävdar Sverigedemokraterna

Henrik Vinge är minst sagt skeptisk till Dagens Nyheter, som i sin tur står på sig. Foto: Faksimil dn.se / Nyheter Idag
  • Fredag 24 apr 2015 2015-04-24
E-post 50

STOCKHOLM På onsdagskvällen publicerade Dagens Nyheter en artikel som berättade att ”flera personer anställda på SD:s riksdagskansli har eller ska höras av polis”. Men de uppgifterna stämmer inte, hävdar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Den infekterade konflikten mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU, som Nyheter Idag var först med att avslöja, har nu pågått i flera veckor. I den konflikten kunde Nyheter Idag avslöja interna mejl mellan SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, något som fått ett eget efterspel då de har upprättat en polisanmälan om dataintrång. Och en förundersökning ska också vara inledd i det ärendet.

Torsdagen den 23:e april publicerar Dagens Nyheter en artikel skriven av Mats J Larsson där det står att ”flera personer anställda på SD:s riksdagskansli har eller ska höras av polis”. Men nu berättar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande att Dagens Nyheters uppgifter inte stämmer.

Under gårdagen publicerade Mats J Larsson på Dagens Nyheter uppgifter om att ett flertal tjänstemän vid Sverigedemokraternas riksdagskansli har förhörts av polis med anledning av en förundersökning om dataintrång. Uppgifterna stämmer inte. Ingen vid Sverigedemokraternas riksdagskansli har förhörts. Sverigedemokraterna har inte blivit kontaktade av polis eller åklagare och vi har inte fått någon information om att en förundersökning inletts. Björn Sandberg är en av de tjänstemän som DN valt att namnge och som ’enligt uppgift’ ska ha förhörts av polis”, står att läsa i pressmeddelandet.

– Varken jag eller någon annan vid riksdagskansliet har såvitt jag vet blivit kontaktad, än mindre förhörts av polis. Allt tyder på att uppgifterna är ren lögn, säger Sandberg själv enligt pressmeddelandet.

”Jag är som vanligt säker på de uppgifter jag publicerar”

I samma pressmeddelande riktar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skarp kritik mot Dagens Nyheter. Han menar att tidningen har en dåligt underbyggd och agendadriven rapportering om Sverigedemokraterna.

– Det har under de senaste veckorna pågått ett tämligen intensivt drev mot Sverigedemokraterna. Rapporteringen har många gånger varit tendentiös, dåligt underbyggd och agendadriven. Som tur är har de flesta uppfattat detta och långsiktigt slår det hårdare mot i det här fallet Dagens Nyheters trovärdighet än vad det gör mot vår.

Men när Nyheter Idag kontaktar Mats J Larsson på Dagens Nyheter står han på sig. Han har sett Sverigedemokraternas pressmeddelande, men trots deras påståenden är han säker på sina uppgifter, berättar han i telefon.

– Sverigedemokraterna har inte kontaktat mig eller Dagens Nyheter för att få en rättelse, vilket är brukligt. Jag är som vanligt säker på de uppgifter jag publicerar, i annat fall rättar jag, säger Larsson till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag