Dokumentet avslöjar: SDU-ledningen allierad med Expo mot sverigedemokraternas partiledning

  • Måndag 13 apr 2015 2015-04-13
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja unika dokument som visar att stiftelsen Expo, som senast i söndagens SVT Agenda fick kommentera SD-striden, inte är oberoende experter på SD utan istället allierade med SDU. ”Verkar som att min och Hahnes blöta kväll med Expo på Grand Hotel gjorde susen när det gäller deras rapportering om SDU”, skriver Gustav Kasselstrand i ett internt mejl.

I söndagens SVT Agenda kom en stor del av programmet att handla om den pågående konflikten mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU som Nyheter Idag avslöjade för en vecka sedan. Efter en intervju med Mattias Karlsson lät SVT två experter kommentera konflikten. En av dem var Daniel Poohl från stiftelsen Expo som gav sin syn på konflikten.

Dokumentet avslöjar: Stiftelsen Expo allierad med SDU

Det är inte ovanligt att Expo bjuds in i mediala sammanhang för att kommentera Sverigedemokraterna och de presenteras som en slags oberoende experter om partiet. I flera års tid har Expo haft en dominerande ställning i att sätta mediebilden av Sverigedemokraterna samt tolka vad som sker i och runt partiet.

Nu kan Nyheter Idag avslöja ett mejl från Gustav Kasselstrand som visar en vänskaplig relation mellan Expo och SDU. I mejlet refereras till ”en blöt kväll” på Grand Hotel mellan SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne samt Expo. ”Verkar som att min och Hahnes blöta kväll med Expo på Grand Hotel gjorde susen när det gäller deras rapportering om SDU”, inleder Gustav mejlet.

Sedan fortsätter Kasselstrand referera till den blöta kvällen på ett sätt som anspelar på en kärleksrelation mellan William Hahne och Daniel Poohl. ”Hahne och Poohl delade ju till och med taxi hem, oklart vem av er som fick gå på bortamatch…”, fortsätter han i mejlet som är daterat 26:e december 2012.

Har hjälpt SDU-topparna utmana moderpartiet

I samma mejl som refererar till den blöta kvällen redogör Kasselstrand hur Expo rapporterar på ett för SDU-topparna fördelaktigt sätt. Det är tydligt hur Kasselstrand är nöjd med Expos narrativ och beskrivning av ungdomsförbundets relation med moderpartiet.

Vi bankade ju i deras skallar att vi är en ny fräsch kraft, det nya tredje, inte några som vill vrida klockan tillbaka. Efter lite diskussion huruvida vi var bunker eller inte gav de sig och vi festade vidare. Nu kopplar de oss över huvud taget inte till någon falang, utan kallar oss ’uppstickare’ :D Inget om 90-tals rasism osv”, skriver Kasselstrand lyriskt.

Vidare citerar Kasselstrand en artikel i tidskriften Expo där han själv fetmarkerat ord och stycken som beskriver SDU som ”uppstickare”, att de har ”chansen” att utmana Jimmie Åkesson och att det finns anledning för Åkesson att oroa sig över de unga sverigedemokraternas maktambitioner. ”Mina markeringar, notera ordet chansen, hehe”, kommenterar Kasselstrand.

Hahne: ”EXPOs förhållningssätt till SDU är en direkt följd av den blöta kvällen”

Det är inte bara Gustav Kasselstrand som uttrycker att han är nöjd över att Expo rapporterar om SDU på ett sätt som ligger i linje med den bild SDU-topparna vill ge. När William Hahne svarar på Kasselstrands mejl fyller Hahne i med all tydlighet.

Man ska verkligen inte underskatta personliga, avspända möten med journalister. Likt politik sker de viktigaste mötena inofficiellt. Jag skulle säga att det här förhållningssättet Expo nu har till SDU är en direkt följd av den blöta kvällen på Grand. Mycket intressant!”, svarar Hahne i den hemliga mejlkonversationen som Nyheter Idag tagit del av.

Vidare svarar Kasselstrand i mejlkonversationen med att lyfta fram ett stycke ur en annan artikel publicerad av Expo. Även där beskrivs SDU som en intern kraft som vill utmana partiledningen. Det mejlet är daterat 1:a januari 2013.

Gav Mattias Karlsson nobben

När Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna fattat misstankar om att saker inte stått rätt till i ungdomsförbundet valde han att bland annat kontakta Daniel Poohl på tidskriften Expo. I frågeställningen till Poohl adresserade Karlsson såkallade ”identitärer”, men Karlssons oro – även om den inte uttryckligen nämndes – gällde även SDU. Men istället för en blöt utekväll på Grand Hotel och delad taxi för eventuell ”bortamatch” fick Karlsson aldrig någon hjälp från den skattefinansierade stiftelsen.

Istället valde Expo att göra tvärtom. Måndagen den 16:e mars i år publicerar Daniel Poohl det meddelande Karlsson skickat.

Som jag ser det är detta i grunden en neofascistisk, direkt demokratiföraktande, rasistisk och antisemitisk gruppering. De är dock farligare än vad dylika grupperingar verkar vara eftersom de är intelligenta, stabila och strukturerade människor som är skickliga på marknadsföring och på att maskera sin radikalism”, skrev Karlsson ovetandes om att Expo var en del i den skickliga marknadsföringen av radikala krafter som han själv varnade för.

I samband med publiceringen av Karlssons meddelande passar även Poohl på att hjälpa SDU-topparna i deras försök att underminera sverigedemokraternas partiledning. Poohl motiverade publiceringen med ”att vidden av Sverigedemokraternas dubbelspel ska bli uppenbart för alla”, utan att med en rad nämna sin egen relation med SDU.

Efter att Poohl publicerat Karlssons meddelande kom det att användas som ett slagträ mot Karlsson och partiledningen. Kritiken hette då att Karlsson försöker använda Expo mot sina fiender, vilket i detta sammanhanget avsåg ”identitärer”.

Rapporterar än idag på ett sätt som gynnar SDU

Det mediala narrativet om i första hand en maktkamp snarare än ideologisk strid har Expo flera gånger betonat i sin rapportering. Den mediala bilden har fått spridning i andra medier, inte minst i etablerade dags- och kvällstidningar, trots att partiledningen flera gånger förklarat att de har underlag som pekar på att SDU-topparna sannolikt är mer radikala än de vill ge sken av. Än idag rapporterar Expo om konflikten på ett sätt som ligger i linje med den bild SDU vill göra gällande i medier.

”Rasism ok så länge du stödjer SD-ledningen” är en rubrik på sajten Expo Idag. En annan rubrik lyder: ”Kartlade partikamrater – skyddas av ledningen trots rasistskandal”, en artikel med udden riktad mot partiledningen. En tredje rubrik förklarar ”Massivt stöd bakom SDU-toppen”.

Någon artikel hos tidskriften Expo med i huvudsak kritik mot SDU står inte att finna bland de artiklar som berör konflikten efter att Nyheter Idag avslöjade att flera uteslutningar är att vänta. Detta trots att Nyheter Idag bland annat avslöjat att en SDU-topp festat tillsammans med Nordisk Ungdom samt att i en annan artikel kritiseras William Hahne och Gustav Kasselstrand öppet av en före detta distriktsordförande i SDU för att ha försvarat en form av etnonationalistiska idéer.

Och Expos linje i den dramatiska konflikten fortsatte hela vägen in i SVT Agenda-studion. På frågan om konflikten gynnar eller inte gynnar Sverigedemokraterna var Poohl tydlig med sitt resonemang.

– Det beror på hur konflikten beskrivs. Låter man Mattias Karlssons bild stå oemotsagt om att det finns ett moderparti som håller allting rent och att det finns ett ungdomsförbund där problemen ligger, ja då uppfattar kanske väljarna det som så. Men det är inte riktigt det som är bilden, förklarade Poohl varpå han sedan bekräftade den bild Kasselstrand flera gånger upprepat.

En bild om att det egentligen inte finns någon ideologisk skillnad mellan SDU-topparna och moderpartiet Sverigedemokraterna.

”Har ni gjort er skyldiga till dataintrång?”

Mejlkorrespondensen som Nyheter Idag kan avslöja kommer via tips från en källa med mycket god insyn i SDU-ledningen. När Nyheter Idag ber William Hahne kommentera uppgifterna i de hemliga mejlen bekräftar han först att de har festat tillsammans med Expo på Grand Hotel, men sedan kommer ett märkligt utspel.

– Jag och Gustav och några till var ju på Grand Hotel och så visade det sig att samma kväll var det stora journalistpriset som delades ut och när vi var på Grand Hotel så stövlade det in ungefär 100 journalister från alla möjliga olika tidningar, berättar Hahne i telefon.

– Jag har ingen aning om vad det är för mejl. Hur kommer ett mejl mellan mig och Gustav ut till någon, om jag får fråga? Har du gjort dig skyldig till dataintrång?

Det finns alltså ingen sådan relation mellan er och Poohl?

– Jag har faktiskt ingen djävla aning om vad för mejl du påstår att du (ohörbart) liksom tre år tillbaka. Men någon form av relation finns självklart inte.

Menar du att mejlen är fake?

– Ja, jag har ingen aning om vad det är för mejl, bedyrar Hahne i telefonen.

Nyheter Idag har vid upprepade tillfällen sökt Daniel Poohl och Gustav Kasselstrand utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag