Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

Mikael Damberg (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 12 feb 2020 2020-02-12
E-post

SVERIGE Ungdomar som utför sadistiska och förnedrande rån mot andra unga gör det för att de känner hopplöshet och att de inte hör hemma i samhället. Den förklaringen levererade inrikesminister Mikael Damberg (S) i gårdagens Aktuellt.

I tisdagens Aktuellt medverkade Carin Götblad, chef för polisregion Mitt, som har tittat närmare på fall där barn begår våldshandlingar.

I ett uppmärksammat fall, som Nyheter Idag skrev om tidigt, rånades en 18-åring av två yngre förövare som bland annat kissade på honom och tvingade honom att öppna munnen. Götblad säger att hon har sett samma sak hända i flera ärenden.

Läs mer: Polischefen om sadistiska ungdomsrånarna: Vi får inte föra register över etnicitet

Därefter följde en intervju med inrikesminister Mikael Damberg, som ombads förklara varför ungdomsrånen ökar.

– Jag tror inte jag ska ha en förklaring. Jag väntar nog på att kriminologer och andra berättar för mig vad det beror på. Men det är uppenbart att det finns en total brist på moraluppfattning här, där de här unga killarna kan begå nästan hur vidriga åtgärder mot andra ungdomar som helst. Det är ju något som brister i föräldrarollen men också att samhället inte ingriper tillräckligt tidigt, säger Damberg.

Han tillfrågas sedan om varför brottsligheten ökar i utsatta områden. Carin Götblad har sagt att de flesta förövare kommer från just utsatta områden.

– Det måste ju handla om både bristande föräldraroll och om normer och moral, värderingar som man går över i de här gängen, och det är väldigt allvarligt. Det andra är väl att en del av ungdomarna känner hopplöshet, att de inte har klarat skolan, att de inte känner att det finns en plats för dem i samhället, säger inrikesministern.

Läs även: SR svarar om Rebecca & Fiona: ”De får ingen plattform”

Läs även: SAS: Det finns ingenting som är skandinaviskt

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag