Dan Eliasson: De värsta bränderna går inte att släcka

  • Fredag 20 jul 2018 2018-07-20
E-post 1149

SVERIGE Ett flertal skogsbränder rasar just nu runt om i landet och läget är ansträngt för räddningstjänsterna. På fredagen sade generaldirektör Dan Eliasson att de största bränderna inte kan släckas just nu. Samtidigt varnar statsminister Stefan Löfven för käbbel.

Dan Eliasson, generaldirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, höll presskonferens på fredagen tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) om de många skogsbränder som just nu härjar i Sverige.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att vi befinner oss i den kanske allvarligaste och svåraste situationen som svensk räddningstjänst har befunnit sig i, sade Dan Eliasson.

– Jag vill varna för att underskatta den här situationen. Även om väder någon gång kan framstå som gynnsamt – regn kommer – så kan det här fortsatt eskalera. Läget är mycket allvarligt, sade han.

Enligt SOS Alarm finns det just nu 52 ärenden i landet som klassificeras som brand i terräng. SVT skriver att de tre största bränderna ligger i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Omkring 700 personer från räddningstjänsten jobbar med de bränderna, sade Dan Eliasson på presskonferensen.

Ber om hjälp från utlandet

– Enligt räddningstjänsterna kommer de största bränderna inte gå att släcka just nu. Där fokuserar arbetet på att fördröja och begränsa utbredningen och skador fram till dess att vädret slår om. Det här kan ta flera veckor och under tiden finns det risk att åskoväder och ökade vindar kan förvärra situationen, sade Eliasson.

Enligt honom har den svenska räddningstjänsten svårt att hantera situationen på egen hand, och man har kontakt med andra länder i Europa för att få hjälp. Italien och Frankrike har redan skickat brandflyg.

– Den främsta utmaningen som vi ser är att de svenska räddningstjänstorganisationerna är inte dimensionerade för att klara av så pass stora och komplicerade bränder som vi har just nu samtidigt. Brandpersonalen jobbar oförtröttligt, men de börjar efter flera veckor bli hårt ansträngda. Det gäller också utrustning för släckningsarbetet. Slangar, pumpar och terrängfordon är också hårt ansträngda, sade Dan Eliasson.

Regeringen får kritik

Samtidigt riktas kritik mot regeringen för att inte göra tillräckligt för att stävja bränderna, bland annat från riksdagens opposition. Till TV4 Nyheterna säger Daniel Bäckström (C) att han har mer att önska av regeringen. Beatrice Ask (M) säger att man måste kunna använda de helikoptrar och resurser som finns på ett bättre sätt.

Statsminister Stefan Löfven svarar att det viktigaste just nu är att släcka bränderna, och att analysen av situationen får komma senare.

– Jag vill inte hålla på med det nu. Jag har fokus på att bränderna ska slockna. De som vill hålla på med det där käbblet, de får ägna sig åt det. Jag har faktiskt viktigare saker för mig. Vi kan ta en diskussion och en utvärdering efteråt och den ser jag fram emot, säger han till TV4.

Läs även: Nu tillträder Dan Eliasson som generaldirektör för MSB

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag