Nu tillträder Dan Eliasson som generaldirektör för MSB

Dan Eliasson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 6 mar 2018 2018-03-06
E-post 2067

SVERIGE ”Det är min uppfattning att MSB har ett särskilt ansvar att ta bort otydligheter och att skapa tydlighet som svar på komplexa frågor”, säger Dan Eliasson som nu alltså tillträder som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den före detta rikspolischefen Dan Eliasson tillträder nu på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i rollen som generaldirektör. På myndighetens hemsida kommenterar Eliasson sin nya roll.

– I ett modernt och föränderligt samhälle kan man uppleva risker, hot och sårbarheter som komplexa och otydliga och då behövs tydlighet i säkerhetsarbetet och om hur uppkomna situationer ska hanteras. Det gäller oavsett om man talar om familjens trygghet och säkerhet, eller samhällets funktionalitet och skyddet av våra grundläggande värden, oavsett om det handlar om offentligt ansvar eller privat, det gäller oss alla.

Utan att konkretisera eller ge exempel på vad han menar understryker Eliasson vikten av att ”skapa tydlighet”.

– Det är min uppfattning att MSB har ett särskilt ansvar att ta bort otydligheter och att skapa tydlighet som svar på komplexa frågor. Jag hoppas kunna bidra till det och ser fram emot att fördjupa mig i verksamheten, säger han.

Arbetar med hot demokratin och valrörelsen

MSB är en av myndigheterna som är aktuella i årets valrörelse för att motarbeta propaganda, falska nyheter och otillbörlig valpåverkan. Exempelvis skulle alternativa medier kunna presentera uppgifter som leder till att människor röstar på partier som regeringen anser odemokratiska.

Eliasson har själv gjort sig känd i dessa frågor, inte minst i ett uttalande i Almedalen där han förklarade att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blir statsminister. Han har även twittrat en gång om att han ”kräks” när han ser Åkesson i debatter.

Nyligen uppmärksammades myndigheten MSB för en film de låtit producera där de i praktiken varnar för att Sverigedemokraterna kan vara ett hot mot demokratin, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag