Dan Eliasson har ignorerat Försvarsmakten igen – Fattat ytterligare ett beslut om undantag från säkerhetslagar

Dan Eliasson. Foto: svtplay.se
  • Torsdag 26 okt 2017 2017-10-26
E-post 752

STOCKHOLM Under 2015 fattade rikspolischefen, Dan Eliasson, ett beslut om att göra undantag från säkerhetsskyddsförordningen. Han fick frågan under september i år om han fattat några fler liknande beslut, då svarade han nej. Nu framkommer det att det inte stämmer och att ett till liknande beslut har fattats. 

Rikspolischefen, Dan Eliasson, har hamnat i blåsvädret under senare tid med sitt godkännande av flera undantag från säkerhetsskyddsförordningen. Nu avslöjas det att Eliasson har godkänt ytterligare ett undantag gällande backup av polisens it-system, det uppger Sveriges Radio.

Under 2015 fattade Dan Eliasson beslut om att strunta i Försvarsmaktens godkända kryptering när han skulle ge ett privat företag tillgång till hemlig information från polisen lönesystem.

LÄS ÄVEN: Dan Eliasson trotsade försvarsmaktens nej: Fattade beslut ändå

Nu framgår det att Eliasson godkände ytterligare ett undantag från säkerhetsskyddsförordningen under 2015. Beslutet gäller polisen behov av att göra backup-kopior av sitt it-system.

Väldigt mycket data, bland annat hemliga uppgifter med bäring på rikets säkerhet, skulle skickas från Stockholm Till Göteborg via en förbindelse som till viss del ligger utanför Polismyndighetens kontroll.

Polisen ville då kryptera informationen med hjälp av ett krypteringssystem som inte godkänts av Försvarsmakten. Trots Försvarsmaktens rekommendation beslutade rikspolischefen, Dan Eliasson, att göra ett undantag från säkerhetslagarna för att använda det icke-godkända krypteringssystemet.

Dan Eliasson blev frågad av Sveriges Radio under september om han fattat några fler beslut gällande undantag från säkerhetslagar. Då svarade han nej.

– Det är möjligt att han hade glömt bort att han hade brutit mot förordningen en gång tidigare, det vet vi ju ingenting om. Men att som högsta myndighetschef ljuga för media är ganska graverande, säger Lundin, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag