Danmark drar in uppehållstillstånd för syrier – bedömer Damaskus som säkert

Syriska migranter vid gränsen mellan Grekland och Makedonien 2015. Bild: Bundesministerium für Europa, Integration und Äusseres/CC BY 2.0
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post 1696

KÖPENHAMN Danmark förklarar Damaskus och omgivande områden för säkert och drar som första europeiska land in uppehållstillståndet för syrier. – När förhållandena i hemlandet förbättras, ska en tidigare flykting återvända hem och återuppta sitt liv där, säger Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye.

Som första land i Europa har Danmark börjar dra in uppehållstillstånd för syriska medborgare, rapporterar The Independent.

Läs även: Rekordfå migranter fick asyl i Danmark förra året

94 syrier har ombetts resa hem efter att Damaskus förklarats som säkert, och Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye (S) säger att man varit tydlig med vad som gäller redan från början.

– Vi har varit tydliga mot de syriska flyktingarna att deras uppehållstillstånd är tillfälligt. Det kan dras tillbaka om de inte längre behöver skydd, säger Tesfaye.

Enligt Tesfaye ger Danmark flyktingar skydd ”så länge som det är nödvändigt”.

– Men när förhållandena i hemlandet förbättras, ska en tidigare flykting återvända hem och återuppta sitt liv där, säger Tesfaye.

Amnesty International i Storbritannien kallar Danmarks beslut för ”ett vårdslöst brott mot Danmarks plikt att ge asyl” i en kommentar till The Independent.

– Den danska regeringens försök att tvinga folk tillbaka i händerna på denna brutala regim är en skrämmande skymf mot flyktinglagen och människors rätt att söka skydd från förföljelse, säger Steve Valdez-Symonds, ansvarig för flyktingar och migranters rättigheter vid Amnesty International UK.

Redan hösten 2019 gjorde svenska migrationsverket en bedömning delar av Syrien, som exempelvis Damaskus, var tillräckligt säkert för att syrier inte längre skulle få automatiskt uppehållstillstånd.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer sade till Sveriges Radio att beslutet även öppnade för möjligheten att under vissa omständigheter kunna utvisa personer till Damaskus.

– Vi har bedömt det som så att om man är en resursstark person, har ekonomiska resurser utöver det vanliga, och har någon form av koppling till Damaskus, så kan man i undantagsfall förväntas ta skydd i Damaskus, sade Beijer till Sveriges Radio.

Läs även: Danmark satsar bistånd på att stoppa illegala migranter

Läs även: Nu inför Danmark gränskontroller mot Sverige

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag