Nu inför Danmark gränskontroller mot Sverige

Dansk polis kontrollerar trafik. Genrebild. Bild: [email protected] Commons
  • Onsdag 13 Nov 2019 2019-11-13
E-post 656

Nu inleds de danska gränskontrollerna mot Sverige. Enligt dansk polis kommer man genomföra kontroller både vid Öresundsbron och vid färjedestinationer som Fredrikshamn, Grenå och Helsingör, och man råder resenärer att förbereda sig på något längre restid när gränskontroller genomförs. 

På tisdagen börjar Danmark med gränskontroller mot Sverige, rapporterar SVT.  Sedan tidigare har svenska resenärer över Öresund behövt ta med sig id-handlingar för att kunna ta sig tillbaka till Sverige, på grund av de svenska gränskontrollerna. Men nu behövs de även för att ta sig in i Danmark.

Läs även: Danmark inför gränskontroller mot Sverige

Enligt dansk polis kommer gränskontrollen genomföras både vid Öresundsbron och vid färjedestinationer som Fredrikshamn, Grenå och Helsingör.

– Vi går målmedvetet efter den organiserade brottsligheten. Och målsättningen är att allmänhetens resande ska påverkas så lite som möjligt av gränskontrollerna, säger Lene Frank, polisdirektör på den danska polisen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Rapport larmar om värdelösa gränskontroller – hölls hemlig inför valet

Man kommer emellertid inte kontrollera alla resenärer, utan kommer göra stickprov. Medborgare i de nordiska länderna behöver visa upp en giltig id-handling, som en legitimation eller ett körkort. För minderåriga nordiska medborgare räcker det med att en vuxen i sällskapet visar upp en id-handling.

De som inte är medborgare i något nordiskt land behöver dock visa upp ett giltigt pass, och det gäller även minderåriga som saknar nordiskt medborgarskap.

Dansk polis råder trafikanter att räkna med en något längre restid när stickprov genomförs. På Öresundståget tror man dock inte att de danska gränskontrollerna kommer påverka deras restider i större utsträckning.

– Av de signaler vi fått från polisen hoppas vi att kontrollerna inte kommer att resultera i längre restider än vanligt, säger Theresia Swanholm, vid Skånetrafikens pressjour, till SVT.

Läs även: Invandringen ökar risken för terrordåd – så motiverar regeringen förlängda gränskontroller

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag