Danmark höjer straffen för coronarelaterade brott

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Lördag 28 mar 2020 2020-03-28
E-post 600

Danmark kommer skärpa straffen för coronarelaterad brottslighet, rapporterar DR. På en presskonferens på onsdagen sade Danmarks justitieminister Nick Hekkerup (S) att man kommer fördubbla, och i vissa fall fyrdubbla, straffen för brott som kan kopplas till coronakrisen.

Det handlar bland annat om ekonomisk brottslighet kopplad till det stödpaket regeringen lagt fram för krisande företag. Där kommer straffen för de företag som fuskar bli fyra gånger högre än normalt.

För den som stjäl sjukvårdsmaterial som behövs för kampen mot coronaviruset, som munskydd och handsprit, kommer straffen fördubblas. Den som stjäl från sjukhus och apotek kommer att dömas till mellan 10 och 30 dagars fängelse.

Läs även: Munskydd stals från sjukvårdsväska: ”Man blir förbannad”

Sedan 1 mars har 16 fall av stöld och försök till stöld av sjukvårdsmaterial anmälts, enligt danska Rikspolisstyrelsen.

Förslaget om skärpta straff, som ursprungligen lades fram av Inger Støjberg (Venstre) har en bred majoritet av danska Folketinget bakom sig.

Det enda parti som inte stödjer förslaget är regeringens stödparti Radikale Venstre.

–  Vi måste veta mer om innehållet i det brådskande förslaget. Vad ska straffen höjas till? Från vilken nivå idag ? säger Kristian Hegaard från Radikale Venstre.

Det rödgröna partiet Enhedslistan stödjer däremot förslaget, även om de annars är emot strängare straff.

–  Men det är en viktig signal att skicka in dessa tider att man inte ska stjäla skyddsutrustning, säger Rosa Lund från Enhedslisten.

Läs även: SD utestängs från coronagrupp i Göteborg: ”Skandal”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Läs även: Passagerare rev bort avspärrning – hostade mot busschaufför

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag