Munskydd stals från sjukvårdsväska: ”Man blir förbannad”

Genrebild. Foto: Hangsna/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 26 mar 2020 2020-03-26
E-post

UPPLANDS VÄSBY På måndag kväll stals munskydd från en sjukvårdsväska som stod i en trappuppgång när sjukvårdspersonal var i en lägenhet. Munskydd är en bristvara i sjukvården i Stockholm, och behovet är stort under corona-epidemin.

Sjuksköterskan Thomas Halin och hans kollega ryckte ut på ett larm på måndag kväll i Upplands Väsby norr om Stockholm, rapporterar Expressen.

Läs även: Lathund – nu måste alla hjälpa till i kampen mot coronaviruset

De tog båren ur ambulansen men ställde den i trapphuset när de gick in till patienten i lägenheten. De var där inne i fem minuter, och när de kom tillbaka upptäckte de att någon varit i deras sjukvårdsväska och stulit fem-sex munskydd.

– Halva väskan är genomskinlig så man ser vad det finns för material i den. Man tog operationsmunskydden, de som tandläkare har. Det enda som sparades var det som hade filter. De visste vad de tog för de lämnade resten, säger Thomas till Expressen.

Läs även: Toapappershysterin i Australien: Knivbeväpnade män stal 500 rullar

Munskydden är mycket viktiga i Thomas arbete under epidemin. Under natten mellan måndag och tisdag var han och hans kollega ute på sammanlagt sju larm som krävde skyddsutrustning, inklusive munskydd.

– Man blir förbannad och det är klart det är jävligt egoistiskt tänk att ta – framför allt från oss – som träffar patienter där vi måste skydda oss med de här munskydden dagligen, säger Thomas.

Skyddsutrustning som munskydd är en bristvara i Stockholms sjukvård just nu enligt Thomas, som senast bara hittade fyra munskydd i förrådet som åtta ambulanser i området delar på.

Läs även: Ilska när Jonas Gardell höll show trots corona: ”Giriga as”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag