Danmark hyr fängelseplatser – utvisade brottslingar skickas till Kosovo

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Onsdag 27 apr 2022 2022-04-27
E-post 2201

DANMARK Brottslingar som utvisats från Danmark kommer framöver att få avtjäna sina fängelsestraff i Kosovo i stället för på dansk jord. Det meddelar den danska regeringen efter att ha slutit ett avtal om att få hyra 300 fängelseplatser i Kosovo, rapporterar BT.

Platserna kommer att vara tillägnade medborgare som kommer från länder utanför EU.

Den danske justitieministern Nick Hækkerup (S), som skrivit under fördraget, kallar avtalet för banbrytande.

– Jag tycker det är helt utmärkt att vi kan få dem utslängda så snabbt som möjligt, säger han enligt BT.

– Förväntningen är att vi kan vara på plats med det praktiska under första kvartalet 2023, tillägger han.

Trots att de intagna kommer att avtjäna sina straff långt utanför Danmarks gränser ska deras förhållanden vara likvärdiga med de i danska fängelser. Av den anledningen kommer ett fängelse i Gjilan i sydöstra Kosovo att behöva byggas om för att anpassas till dansk standard.

Utöver det är Kosovos myndigheter förpliktade att följa Danmarks internationella åtaganden så länge fångarna befinner sig i deras förvar.

Tidigare har det anförts att de utvisade brottslingarna ska tvingas betala för sin egen sjukvård i fängelset genom en privat sjukförsäkring. Det är emellertid inget som ingår i avtalet just nu, även om Hækkerup gärna ser det ske i framtiden.

– Som utgångspunkt skulle vi vilja att de utvisade brottslingarna, som har begått brott i Danmark och inte har något i Danmark att göra, ska betala för det själva, men det är något vi måste få att falla på plats med det praktiska.

Efter avtjänat fängelsestraff ska de utvisade brottslingarna direkt kunna skickas tillbaka till sitt hemland utan att ta vägen förbi Danmark.

Om någon begår ett brott under fängelsevistelsen i Kosovo är det också upp till Kosovo att döma personen i fråga. Det danska fängelsestraffet kan då komma att pausas medan personen avtjänar det straff den dömts till i Kosovo.

Fördraget har även skrivits under av Kosovos justitieminister Albulena Haxhiu. För att träda i kraft måste det slutgiltigt godkännas av det danska folketinget samt parlamentet i Kosovo.

Läs även: Danmark: Utvisade kan tvingas testa sig för corona

Läs även: Storbritannien skickar illegala invandrare till Rwanda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag