Danmark: Utvisade kan tvingas testa sig för corona

Till höger: Mattias Tesfaye (S). Bilden är ett montage. Foto: FT Bild / Elgaard (CC BY-SA 4.0)
  • Måndag 19 jul 2021 2021-07-19
E-post

DANMARK I Danmark kan asylsökande som fått avslag bli fysiskt tvingade att testa sig för corona för att sedan bli utvisade. Vid två tillfällen har personer blivit testade under fasthållning.

Att vägra låta sig testas för covid-19 har blivit en vanlig metod för migranter i Sverige att slippa utvisas. Testet måste nämligen tas frivilligt och många länder kräver att man uppvisar ett negativt testresultat för att komma in.

Läs mer: 9 av 10 kriminella vägrar covidtest – slipper utvisning

I Danmark är man däremot beredd att ta i med hårdhandskarna om det behövs. I januari röstades en lag igenom som gör det möjligt för polisen att handgripligen tvinga en migrant med utvisningsbeslut att testa sig.

Nyhetsbyrån Ritzau, som hänvisar till Jyllands-Posten, rapporterar att det har varit nödvändigt i två fall, och i de fallen har utvisningarna också verkställts.

Utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) säger att han är nöjd med lagen, som enligt honom kom till då vissa flygbolag inte släpper ombord passagerare som inte har testat sig.

– Det har inneburit att några få har blivit tvångstestade, medan en massa andra har sagt ”okej, då gör vi det frivilligt”, säger Tesfaye till Jyllands-Posten.

Läs även: Danska utskällningen av Johansson (S): ”Du är ju helt väck, Europa befinner sig i en folkvandringstid”

Läs även: Storbritannien följer Danmark: Vill skicka asylsökande till Afrika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag